Efektivní pomocník do vinohradů

Zatímco v dřívějších dobách se réví odstraňovalo z vinic hlavně ručním sběrem a poté se pálilo, dnes se k jeho likvidac většinoui používají mulčovače. Jejich nevýhodou je ale to, že rozdrcené dřevnaté zbytky, které jsou nositelem různých houbových chorob, zůstávají v půdě a vinná réva se tak nemůže onemocnění zbavit. Prostřednictvím lisu na réví, které kousky dřeva z vinice sesbírá a slisuje do balíků, se lze této nadbytečné biohmoty snadno zbavit,a ješte k tomu za ní prodejem něco utržit.

Vinice jsou producentem značného objemu biomasy v podobě réví, jeho množství může ročně dosáhnout až tří tun na hektar. V tomto dřevě se skrývá obrovský energetický potenciál. Míra jeho využití závisí především na použité technologii zpracování. Až donedávna taková technologie, která by sběr a likvidaci réví umožnila, na našem trhu chyběla. Vhodné řešení, jak tuto biomasu začít nyní zpracovávat a navíc efektivně využívat, nabízí lis na réví Quickpower pocházející od italského výrobce CAEB International. Do České republiky tento stroj jako první před několika týdny dovezla společnost CIME – M, s. r. o. z jihomoravských Valtic. Hned na to si stroj na svých pozemcích vyzkoušel první zájemce – společnost Veritas, s. r. o.

Réví se dá využít k vytápění
Italský lis na réví Qickpower je vhodným řešením, jak z vinohradu odstranit réví a ještě k tomu jej efektivně využít. Vyrobené balíky lze totiž použít ke spalování a produkci tepelné energie. Společnost Veritas, s. r.o. stroj vyzkoušela na několika hektarech svého vinohradu a přitom s ním vylisovala zhruba 180 balíků. Podle slov vinaře Pospíšila se lis projevil mnohem efektivněji než například mulčovač, který dosud na réví používali. „Ve vinohradech je velké množství dřeva. To lze nyní díky lisu odstranit, slisovat do balíků a ještě k tomu na něm vydělat. Investice do stroje se pak rychle vrátí. O takový stroj určitě projeví zájem každý vinař,“ hodnotí lis Pavel Pospíšil. Balíky z réví mohou představovat tedy další příjem vinaře, ať už tím, že je prodá nebo si s nimi bude sám topit. Drobnou nevýhodou jsou ale poněkud větší rozměry balíků. Vzhledem k průměru 40 cm a délce 60 cm je nelze využít na spalování v menších domácích kotlích. „Balíky lze využívat spíše na průmyslové vytápění hal a větších objektů než rodinných domků. Topit se s nimi dá pouze ve větších kotlích nebo krbech,“ shrnuje Petr Procházka ze společnosti CIME – M, s. r.o.

Odstraněním réví se eliminují choroby
Společnost Veritas, s. r. o. obhospodařuje devadesát hektarů vinic v okolí Velkých Hoštěrádek v Jihomoravském kraji. Réví se dosud zbavovali mulčováním, čímž se řešilo zároveň i sečení trávy. Přechod na ekologické zemědělství je ale přiměl k tomu začít se poohlížet po jiné, vhodnější technologie zpracování réví. „Naší prioritou do budoucna je dostat réví z vinohradu pryč, jelikož je nositelem mnoha houbových onemocnění. Zrovna jsme se zaregistrovali do ekologické výroby, protože se chceme dát na výrobu biovín. V tomto programu smíme používat jen omezené množství povolených ochranných látek. Proto se musíme preventivně před chorobami chránit, a to hlavně odstraňováním réví z vinice. Vinohrad každý rok vyprodukuje značné množství dřeva a tento lis je podle mě prvním krůčkem k tomu začít s tímto dřevem něco dělat,“ je přesvědčen Pospíšil.
Společnost Veritas pěstuje pět a dvacet odrůd červeného i bílého vína. Téměř osmdesát procent této produkce prodává Templářským sklepům Čejkovice, které budou mít zájem také o jejich biovíno. „Chceme podpořit český trh s biovíny, protože je v tomto odvětví u nás zatím velká mezera. Počet biovinařů je totiž stále velmi malý,“ vysvětluje Pospíšil.

Hmotnost balíků lze snadno regulovat
Lis na réví s pevnou lisovací komorou má záběr 1,23 metrů, je vysoký jeden metr a váží okolo pěti set kilogramů. Spotřebou energie jej lze přirovnat k mulčovači. Jde o robustní mašinu, která sbírá a lisuje dřevo do průměru 3,5 cm. Balíky mají průměr 40 cm a délku 60 cm, jejich hmotnost se však dá regulovat prostřednictvím tlaku balení. Rozmezí těchto hmotností činí zhruba deset až pět a třicet kilogramů.
Obsluha lisu je podle Pospíšila velmi jednoduchá. Tažný prostředek nemusí být nijak zvlášť silný, minimální výkon pohonu by měl být 20 koňských sil. Důležitější je mít kvalitní hydrauliku a vývodovou hřídel. Problémem je totiž poměrně vysoká hmotnost lisu, která zhoršuje manipulovatelnost na souvratích.
Podle zkušeností Pospíšila je stroj schopen upravit přibližně jeden hektar vinice za tři hodiny. Z jednoho hektaru se dá v závislosti na množství dřeva vylisovat zhruba sto dvacet balíků réví při pojezdové rychlosti okolo třech kilometrů za hodinu. Pojezdová rychlost závisí především na terénních podmínkách. Jak tvrdí Procházka, v ideálním případě lze jet i rychlostí pět kilometrů za hodinu. Za sezónu je pak stroj schopen udělat až pět tisíc balíků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *