Kovář pozná fortelně udělaný stroj

Rok 2015 vejde na rodinné farmě Kunclův mlýn poblíž Svatého Jána do historie. Jednak byla v loni vyhodnocena jako nejlepší rodinná farma v republice a jednak v tom samém roce výrazně obnovila svůj strojový park. Tři sta let stará usedlost rodiny Kunclových se v současnosti zabývá mnoha aktivitami, kterým dominují chov masného skotu a agroturistika. Hodnotitelská komise u ní ocenila především přístup k hospodaření, k půdě a životnímu prostředí, ale i to, že svou činností pozitivně ovlivňuje i ostatní sedláky a širokou veřejnost.

Farma Kunclův mlýn obhospodařuje kolem 100 ha zemědělské půdy v méně příznivé oblasti středního Povltaví a kromě šesti hektarů orné, na nichž se pěstují krmné obilniny, připadá zbylá výměra na trvalé travní porosty. Chová přibližně 35 matek zejména masného plemene aberdeen angus a i s telaty se celkový počet těchto zvířat blíží v běžném roce ke stovce. Především pro potřeby agroturistiky je na farmě i 25 koní. Petr Kuncl, který farmu vede, je absolventem hotelové školy, což se mu při finalizaci produkce velice hodí, naopak oba rodiče, kteří se starají také o penzion, mají zemědělské vzdělání. Podle mladého farmáře, který se navíc vyučil i uměleckým kovářem, od sebe navzájem hodně pochytili, a proto také farma dobře funguje.

Hlavní farmářské práce jsou zaměřeny na sklizeň pícnin. „Po převzetí farmy jsem si s přispěním dotace na začínajícího zemědělce pořídil traktor Case IH Maxxum a žací lištu Krone Easy Cut 280 CV s kondicionérem,“ vrací se do nedávné minulosti Petr Kuncl. „Jako kovář mám rád železo, myslím si, že mu i trochu rozumím a poznám fortelně udělaný stroj. Když si pak nějaký vybírám, nekoukám jen na značku, barvu, design či technické parametry, ale zajímá mě, z čeho je vyroben, jak vypadají svary a zda je stroj robustní v konkrétních, většinou namáhaných místech. Především z tohoto pohledu se technika Krone stala mým favoritem, ač není úplně nejlevnější. A dnes mohu říci, že mě nezklamala.“*

Celou reportáž naleznete v Zemědělci č. 13.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *