Maximálně flexibilní délka řezanky

Nejen technika, ale také výživa zvířat prochází neustálým vývojem. Nikdy se o kukuřici a jejím způsobu silážování nemluvilo tolik, jako tomu je poslední tři roky. Objevilo se mnoho nových aspektů, které věda odhalila v průběhu posledních deseti let. Na druhé straně se vyskytla některá, velmi dogmatická tvrzení, která se snažila ze sklizně kukuřice učinit doslova posvátný obřad.

Základem kvalitní kukuřičné siláže je správný výživový obsah a její struktura. Kukuřičné zrno by mělo být odpovídajícím způsobem rozdrceno. Nestačí ho pouze narušit, je zapotřebí ho rozdrtit na malé fragmenty. Pouze tehdy dokáže skot využít důležitý škrob jako živinu a nedojde k jeho vyloučení ve formě nestravitelného zrna.

Jak by měla samotná struktura krmiva vypadat? Nabízí se slovo „ideálně“, ale v závislosti na re­gionu se její výsledná podoba liší. V zásadě lze říci, že čím více je krmná dávka kombinovaná s jinými strukturotvornými druhy základní píce, například travní senáží, nebo řezanou či drcenou slámou, tím kratší může být kukuřičná řezanka.

V běžných evropských podmínkách má většina zemědělských podniků zabývajících se produkcí mléka dostatek takového materiálu. Díky těmto složkám je možné pracovat s délkou kukuřičné řezanky okolo 12 až 20 mm. Tato délka nevyžaduje žádné speciální opatření jak na řezačce, tak v následném logistickém řetězci.

Technologie pracující s délkou nad 20 mm se v evropských podmínkách snaží prosadit poslední tři roky. Dlouhá kukuřičná řezanka, jak je nazývána, vychází z toho, že hlavní složkou krmné dávky je kukuřice. Požadovanou strukturu je tedy nutné získat přímo z ní. Řeže se na délku 24 až 32 mm a přechod na tuto technologii s sebou nese velké změny. Řezačkou počínaje a způsobem vybírání hotové siláže ze žlabu konče. Až čas ukáže, jestli se tato technologie natrvalo usadí i u nás.

Krone naštěstí nemusí řešit, která technologie je lepší, ale snaží se, aby uměla nabídnout takovou techniku, se kterou budou zákazníci maximálně flexibilní.

Krátká, nebo dlouhá řezanka? O tom rozhodujete vy!

Tak zní slogan, který dokonale shrnuje program OptiMaize. Krone umí nabídnout vhodné řešení pro každého. Je jedno, jestli potřebujete sklízet krátkou řezanku pro bioplynovou stanici, nebo dlouhou pro živočišnou produkci. Umí jednoduše vše. Díky patentované převodovce VariLOC jste navíc schopní přecházet mezi krátkou a dlouhou řezankou bez jakýchkoli zásahů do řezačky. Stačí pouhých pět minut a rozsah délky řezanky se zvětší až o 53 %.

Velký výběr drtičů zrn

Rozdrtit zrno na několik fragmentů není pro Krone žádný problém. Ke každé délce řezanky umí nabídnout vhodný drtič. Celkem jich má v nabídce šest. Speciálně pro dlouhou kukuřičnou řezanku jsou v nabídce dva drtiče. Pro zastánce klasiky, tedy válcových drtičů, je k dispozici kombinace válců s různým počtem zubů (105/123) a velkým rozdílem otáček (30 nebo 40 %). Ve velkém rozdílu otáček totiž tkví tajemství dokonalého rozvláknění píce řezané na velkou délku.

Pro ty, co chtějí se svým strojem zůstat maximálně flexibilní, je vhodný diskový drtič zrn. Poradí si s řezankou od 4 až do 50 mm. Těží z 2,5násobně větší třecí plochy. Výsledný efekt drcení zrna je ještě umocněn velkým rozdílem obvodových rychlostí mezi protiběžnými kotouči. Výsledkem je perfektně zpracovaná řezanka, a to i při maximální mezeře mezi jednotlivými disky.

Praktické zkušenosti

Je zajímavé při práci sledovat rozdíly mezi dvěma výše zmiňovanými drtiči. Pokud preferujete u řezanky absolutně rozdrcené zrno až na kukuřičný šrot, pak je diskový drtič správná volba. Velký rozdíl obvodových rychlostí totiž tento efekt způsobuje. Disky ve tvaru „V“ navíc velmi dobře odebírají hmotu a mají nízký energetický příkon. Při největší mezeře mezi disky bravurně drtí zrna. Jejich postupným přibližováním lze zrno zpracovat až na kukuřičný šrot.

Kdo u rozvlákněné řezanky raději vidí zrna rozdrcená jen na několik fragmentů, ten si přijde na své u válcového drtiče 105/123 s 30- nebo 40% rozdílem otáček. Osvědčená koncepce válcového drtiče, který je navíc pochromován, je zárukou kvalitní práce a dlouhé životnosti.

Stále je ještě možné ovlivnit průběh sklizně 2018. Proto neváhejte a na vlastní kůži vyzkoušejte, jak vypadá dlouhá kukuřičná řezanka v podání Krone BiG X.

Jiří Janoška

Maschinenfabrik Bernard Krone

Foto:

Diskový drtič zrn – allrounder pro všechny požadavky

Válcový drtič zrn 105/126 – různý počet zubů ve spojení s rozdílem otáček 40 % dokonale zpracuje řezanku

Nová řada Krone BiG X 880 při sklizni

VariLOC převodovka umožňuje přechod mezi dlouhou a krátkou řezankou během pěti minut     Foto archiv firmy

Výsledek práce diskového drtiče (délka řezanky 28 mm)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *