Na farmě v Tiché

Rodinná farma v Tiché u Dolního Dvořiště byla dlouhá léta zaměřena pouze na ekologický chov skotu s produkcí mléka. Stádo dojnic spásalo zdejší pastviny a mléko putovalo do mlékárny za cenu bio produktu. Pozdější vynucená změna mlékárny a současná situace na trhu s mlékem nutí hospodáře k diverzifikaci zemědělské výroby a zakládání dalších chovů. „Snažíme se už diverzifikovat zemědělskou výrobu. Před třemi lety jsem chtěl ještě dělat jenom mléko, ale to, co jsem si prožil s novým majitelem mlékárny ve Velkém Meziříčí a představa, že bych byl závislý pouze na mléce mě vyléčily,“ bez nadšení poznamenává Ing. Fajmon. Přestože je ekonomika farmy postavená na skotu, pravděpodobně se časem zdejší živočišná výroba rozšíří o další chovy. Čtrnáct dní před naší reportáží přibyla na farmě první stovka husí, která je základem budoucího chovu. „Samozřejmě i husy chceme chovat v biokvalitě,“ dodává Ing. Fajmon a přiznává, že při příští návštěvě by jich chtěl mít již tisícovku. A proč právě husy? „Husa z veškeré drůbeže nejlépe zapadá do systému, který děláme. Chov je u nás založen na pastvě, pastviny umíme dělat a husa se z drůbeže napase nejvíc,“ vysvětluje Ing. Fajmon. Další kategorií, kterou je třeba zmínit jsou ovce, konkrétně dvacet bahnic plemene valaška. Jak se dozvídáme, ty však v současné době zatím chová majitel spíše jako hobby. „Když už jsme se rozhodli pro extenzivní chov ovcí, chtěli jsme plemeno, které je zařazeno mezi genetické zdroje,“ objasňuje tuto volbu. Chov ovcí má navíc ještě jednu výhodu, tato zvířata zkrmí i méně kvalitní krmivo, které by jinak skončilo na kompostu. „Dnes jich máme dvacet, časem jich chceme mít kolem padesáti a uvidíme, jestli se z toho něco nevyvine,“ střízlivě hodnotí současnou situaci a plány do budoucna hospodář. A ani tím plány chovatele nekončí. Do úplného výčtu chybí ještě bio chov včel a chov nosnic s produkcí bio vajec. Na co se v budoucnu na farmě v Tiché zaměří závisí na tom, zda se Ing. Fajmonovi podaří prodávat bio mléko za odpovídající ceny. Pokud ne, dojný skot na farmě skončí a zemědělská výroba se potom orientuje na chov masného skotu a drůbeže. Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec věnované Jihočeskému kraji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *