Technika pro předseťovou přípravu

Zpracování půdy po orbě a po podmítce v rámci předseťové přípravy patří v rostlinné výrobě mezi velmi důležité operace. Nasazená technika má nemalý vliv na pozdější vývoj pěstovaných plodin. Její výběr je tedy velmi důležitý. Navíc vhodně zvolené nářadí přináší vysokou produktivitu práce při příznivých provozních nákladech.

Agra Šanov hospodaří na 900 ha orné půdy ve velmi teplé a suché oblasti jihovýchodní části okresu Znojmo. Většina půd je lehkých písčitých, některé v povodí řeky Dyje lze zařadit spíše k těžším. „Oblast Hrušovanska trpí dlouhodobě nedostatkem srážek a v kombinaci s písčitými půdami máme velké problémy s udržením půdní vláhy,“ vysvětluje jednatel společnosti. Kvalita zdejších půd a nedostatek vláhy mají samozřejmě vliv na výnosy pěstovaných plodin. Těch je zařazeno do osevního postupu poměrně hodně. Na největší ploše podnik pěstuje ozimou pšenici, následovanou dalšími obilninami – jarním a ozimým ječmenem. Zbylá část výměry je rozdělena mezi kukuřici na zrno, slunečnici, rané brambory a cukrovku.

S orbou i bez ní

Agra Šanov zpracovává půdu jak s orbou, tak bezorebně. V průběhu času se pouze mění podíl zorané půdy. „U nás jsme orali vždy. Mění se však velikost orbou zpracované půdy,“ říká Ondřej Kaňa a pokračuje: „Stejně jako jiní zemědělci, i my v poslední době zvětšujeme plochu orané půdy. Pod brambory nebo kukuřici jsme orali vždy, v současné době však ořeme ve větší míře, protože vidíme, že to půdě prospívá.“ Z celkové výměry tak podnik ročně zoře 30 až 40 % půdy. Co se však nemění, je výměra půdy připravované před setím.

První bylo Vario

„V době po roce 2000 jsme měli na přípravu půdy kromě pluhů k dispozici pouze talířové podmítače a smyky,“ vzpomíná agronom společnosti Ladislav Salaba a pokračuje: „S tímto nářadím jsme nedokázali půdu ideálně prokypřit a připravit pro setí, a tak jsme hledali jiný vhodný stroj. V sousedním zemědělském podniku používali univerzální radličkový kypřič Köckerling Vario a byli s ním velmi spokojeni. Rozhodli jsme se tedy, že si jej vyzkoušíme v našich podmínkách.*

Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec věnované Jihomoravskému kraji.

Komentáře ke článku 1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *