30.01.2018 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Univerzál pro podmítku i kypření

Univerzál pro podmítku i kypření
V zemědělském podniku v Července u Litovle podmítali dlouhá léta diskovými bránami. Výsledky práce byly ale neuspokojivé, a tak se vedení společnosti rozhodlo pořídit techniku vhodnější, která bude splňovat všechny požadavky. Nový radličkový kypřič odvádí velmi dobrou práci, a to nejen při podmítkách, ale i při hlubším zpracování půdy.

Akciová společnost ZP Červenka hospodaří na 691 ha zemědělské půdy, z níž je 655 ha orné a 36 ha trvalých travních porostů. Na 30 % ploch podnik pěstuje ozimou pšenici a na stejné výměře také jarní ječmen. Dále je v osevním postupu vyhrazeno přes 20 % ploch řepce ozimé, 10 % kukuřici na zrno a 3 % cukrovce. Na 7 % výměry v Července pěstují vojtěšku setou a zbylých 36 ha patří travním porostům. „Kolem 70 % produkce je vyčleněno pro zajištění krmivové základny. Řepku a cukrovku prodáváme veškerou, dvě třetiny výnosu pšenice, ječmene a kukuřice necháváme na krmení a třetinu až čtvrtinu opět prodáme,“ popisuje zdejší rostlinnou výrobu agronom Ing. Lukáš Smyčka.
V Července ale neprovozují jen rostlinnou výrobu, ale také živočišnou. Podnik se dlouhodobě specializuje na chov prasat. Ve stájích má v průměru 550 prasnic, 1900 selat a 300 prasat ve výkrmu.

Zpracování půdy

V ZP Červenka půdu zpracovávají částečně orbou, částečně bezorebně. „Bezorebné technologie využíváme při přípravě půdy před setím ozimů, pozemky určené pro setí jarních plodin, tedy po kukuřici na zrno a případně po vojtěšce na podzim zořeme,“ popisuje zdejší technologie zpracování půdy agronom. Pro podmítky využívali v Července dlouhá léta talířový podmítač, ale s výsledkem práce nebyli spokojeni. „Původní diskový podmítač křivil pole, dělal na něm hrby a špatně zapravoval rostlinné zbytky,“ popisuje nekvalitní práci stroje agronom a dodává: „Navíc jsem s ním nemohl zpracovat pole do větší hloubky. Ročně aplikujeme jedenáct tisíc tun kejdy a půda se přejezdy techniky zhutňuje. Je třeba ji provzdušňovat a kypřit hlouběji, a to diskový podmítač nedokázal.“ Bylo tedy třeba vybrat podmítač jiný.

Více v regionální příloze týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down