28.10.2017 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nová třída v oblasti lisů

Rostoucí výnosy plodin v zemědělství, stejně jako využívání biomasy pro produkci energie, s sebou přináší také potřebu uskladnění velkých objemů zemědělské produkce a jejího transportu na velké vzdálenosti. Koncern AGCO/Fendt na tyto trendy reaguje uvedením nové generace lisů na obří hranolové balíky Squadra. Fendt Squadra 1290 UD se může pochlubit velmi vysokou hodnotou lisovacího tlaku.

Lis disponuje inovativní hlavní převodovkou a vzhledem k vysoké úrovni slisovanosti balíků také spolehlivými vazači. Dokáže produkovat lisovací sílu 760 kN, která dovoluje formovat balíky slámy se slisovaností až do 245 kg na krychlový metr. Kromě nové hlavní převodovky je to umožněno také systémem pohonu, který přenáší točivý moment ještě efektivněji (s nižšími ztrátami).

Výkon od vývodového hřídele prochází do lisu nejprve skrze mezipřevodovku, která zvyšuje otáčky na 1500/min. Ve srovnání s dosavadními lisy Fendt 1290 XD se jedná o zvýšení otáček o padesát procent, které přináší zvýšení energie setrvačníku o 130 procent a klidný chod lisu. V hlavní převodovce je točivý moment nejprve rozdělen na dvojici stejně rychlých ozubených kol a na závěr opět sloučen ve velkém hnacím kole. Takovýto přenos výkonu s větvením v hlavní převodovce dovoluje přenos dvojnásobně vysokého výkonu s tím, že hmotnost a rozměry hlavní převodovky zůstaly téměř nezměněny.

Na vyšší průchodnost nového lisu o dvacet procent je adaptován také sběrač, konstruovaný nově. Po celé jeho šířce se otáčí poháněný rozhrnovací váleček. Balíky jsou formovány v lisovací komoře OptiForm Ultra, která je prodloužená o 70 cm.*

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down