01.11.2017 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak se seká tráva na sjezdovce

Heiligkreuz, tak se jmenovalo místo, kde nám švýcarská společnost Aebi představila svého finalistu v soutěži Traktor roku pro speciální využití. Krásné místo, vysoko v horách je prý plné energie, kterou sem jezdí čerpat lidé z širokého okolí. Stroje Aebi jsou také plné energie a šplhání po strmých stráních jim nedělá žádný problém.

Největšího zájmu se samozřejmě těšil náš kandidát Terratrac TT 281, nicméně tým Aebi pro nás připravil i další stroje ze své nabídky. Vyzkoušet jsme si mohli Transporter VT, „ďábelskou židli“ neboli stroj z řady EC a také sekačku s vlastním pojezdem.

Výkonný i obratný

Nový Terratrac potvrdil, že je opravdovým speciálem a přináší efektivní pomoc všude tam, kde strmé svahy nedovolí použití klasických strojů.  Inovovaný model dostal do vínku vyšší výkon, silnější hydraulický systém a pozvednuta byla i úroveň komfortu.

Stroj je vybaven čtyřválcovým motorem o výkonu 109 koní a maximálního točivého momentu 420 Nm je dosahováno při otáčkách 1100 ot/min. Jako jeden z mála speciálů je připraven splnit emisní normu Tier 4f, a to díky selektivní katalytické redukci a filtru pevných částic. Aby mohlo být těžiště stroje položeno co nejníže, je motor schován na straně stroje. Uložení bylo malinko přepracováno a poskytuje velmi dobrý přístup ke všem částem motorového prostoru.

Hydraulický systém je poháněn čerpadlem o výkonu 40 l/min, které plynule a automaticky odpovídá na aktuální potřebu oleje v systému. Jako první horský traktor nabízí TT 281 proporcionální aktivaci všech hydraulických funkcí.

Velkou novinkou je kabina. Ta je oproti předešlému modelu mnohem větší. Má rovnou podlahu, doširoka otevíratelné dveře a nabízí příjemné pracovní prostředí s velmi nízkou hladinou zvuku. Ovládací prvky jsou umístěny na pravé straně na joysticku a všechny jsou barevně označeny. Ke komfortu přispívají i drobné detaily v kabině, jako je například univerzální vypolstrovaný držák mobilního telefonu nebo držák na láhev.*
Více v časopise Mechanizace zemědělství

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down