18.12.2017 | 02:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řádový posun v pracovním záběru

Dánská firma Bredal se postarala o velké překvapení, když na svém stánku v Hannoveru představila nová návěsná rozmetadla série K-XE. Tato řada zahrnuje tažená rozmetadla s kapacitou zásobníku 8,6 až 19,4 krychlového metru, schopná aplikovat hnojiva v úplně nové dimenzi záběru: vápno v šířce až do 30 m, močovinu až do 40 m a minerální hnojiva až do 48 m. Na stánku byl k vidění dobře vybavený typ Bredal K105XE.

K aplikaci jemně mletého hnojiva neslouží tradiční šnekový dopravník, ale zcela nové rozmetací ústrojí. Na obou koncích dlouhého výložníku se nachází rozmetací kotouče, mezi nimiž činí rozteč přesně šest metrů. Ke kotoučům je hnojivo dopravováno pomocí pásového dopravníku o šířce 400 mm. Díky využití takto širokých pásů lze bez problémů dopravovat i větší objemy hnojiv, případně i hnojivo s obsahem vlhkosti a tudíž s vyšší specifickou hmotností.

Stroje Bredal nové řady K-XE dokáží aplikovat až 3000 kilogramů hnojiva za minutu (!) a nabízí tak enormní plošnou výkonnost. Obě ramena výložníku s pásy jsou hydraulicky sklopná do transportní polohy, v níž stroj nepřekračuje šířku tří metrů.

Rozmetací ústrojí není poháněno mechanicky, ale jeho pohon zajišťuje jednotka Hybrid Power Unit. Ta sestává z hydrogenerátoru, poháněného od vývodového hřídele traktoru, a řady hydromotorů na potřebných místech: u obou rozmetacích kotoučů, podlahového dopravníku a také v místech pohonu obou pásů výložníku. Systém pohonu HPU je dostatečně výkonný na to, aby zajistil dostatek síly pro přesnou aplikaci hnojiv.

Více informací v týdeníku Zemědělec č.2.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down