Doba, kterou strávili inženýři firmy Zunhammer vývojem vlastního kompaktního systému analýzy kejdy pomocí blízké infračervené spektroskopie NIRS, není zrovna zanedbatelná. Dobře vědí, že čím více hodnot uskutečněných měření má systém VAN-Control 2.0 předem uložených ve své paměti, tím pracuje přesněji.
Spektroskopie prostřednictvím NIR senzoru dovoluje určit kromě obsahu sušiny také detailní obsah významných živin: celkového dusíku (N), amonného dusíku (NH4), fosforu (P2O5) a draslíku (K2O). Spolu s informacemi o procházejícím množství kejdy lze takto přesně stanovit, kolik kilogramů živin bylo načerpáno do každé cisterny či aplikováno na konkrétní pozemek a každý metr čtvereční.
Systém firmy Zunhammer se skládá z měřicí hlavy, spektrofotometru a fotobuněk a nechybí ani řídicí jednotka. Měřicí hlava je tím komponentem, který hledí do toku kejdy, proudící do cisterny či ven z ní do aplikátoru. Hlava vysílá světlo a zpětně zachycuje odražené paprsky. Od tekoucí kejdy se neodrazí vše, protože molekuly v kapalině absorbují určité vlnové délky v oblasti blízce infračerveného světla. Intenzitu odraženého světla měří fotobuňky ve spektrofotometru, v závislosti na vlnové délce.
Toto „oskenování“ spektra kejdy několikrát za sekundu poskytuje dostatečný přehled o obsahu živin. V průběhu plnění cisterny, které trvá například necelé čtyři minuty, získá senzor celkem například 240 hodnot měření. Řídicí jednotka má přitom v paměti křivky pro vyhodnocování získaných dat u kejdy skotu, prasat a také u digestátu.*
Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 3/2018.