13.02.2018 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vhodná převodovka pro mnohostranné využití

Plynulá převodovka bude vhodnou volbou v případě, že traktor bude využíván velmi mnohostranně – od pomalých kultivačních prací přes těžké zpracování půdy nebo práce s vývodovým hřídelem až po rychlý transport. Na traktory střední výkonové třídy jsou některými uživateli kladeny opravdu specifické nároky, kterým vychází výrobci vstříc vývojem nové generace plynulých převodovek.

Výrobci se při konstrukci takové plynulé převodovky mohou vydat zcela novými cestami. Při automatické změně jízdního rozsahu nedochází ke změně převodového poměru, ale celkového toku výkonu převodovkou. A to i při zatížení a bez skokové změny otáček či krouticího momentu. Řidič tuto změnu vůbec nezaznamená a traktor se v celém rozsahu rychlosti od 0 do 40 km/h pohybuje plynule. A navíc: maximální rychlostí 40 km/h se traktor pohybuje při otáčkách motoru, snížených na úroveň 1450/min. Manuální řazení prvního či druhého jízdního rozsahu není zapotřebí. Převodovka pracuje automaticky v nejvhodnějším rozsahu, čímž jsou vyloučeny chybné povely obsluhy.

Přídavnou bezpečnost při zastavování, stání a následném rozjíždění poskytuje aktivní klidová regulace. Pro rozjetí se z klidového stavu ve svahu, a to i s návěsem, postačuje šlápnout na pedál plynu. Za jízdy vyšší rychlostí po silnici pak snižuje ztráty výkonu hluboká konstrukce velké olejové vany motoru a tím i nízko uložená hladina motorového oleje. Redukce ztrát vířením oleje znamená i snížení spotřeby paliva.

U kompaktních traktorů je třeba nezapomínat na to, že může vyvstat potřeba agregace s nářadím, poháněným závislým vývodovým hřídelem. Tuto možnost někteří výrobci nenabízejí.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down