24.05.2018 | 05:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vhodné posílení strojového parku

Moderní zemědělská technika dokáže vnést do podnikání v tomto oboru vyšší efektivitu, snížení nákladů a také více komfortu. O intenzivně nasazovaných univerzálních traktorech to platí dvojnásob. Dosluhující traktory již nemusí poskytovat dostatek tahového výkonu ani odpovídající výkon v oblasti například hydraulického systému pro moderní přípojné stroje. Z toho důvodu přistupuje řada podniků k obnově strojového parku.

Patří mezi ně i Statek Rožmitál spol. s r. o., který hospodaří na 1500 hektarech zemědělské půdy v jižní části středočeského kraje. V nadmořské výšce přes 500 metrů zaujímají z této plochy 730 hektarů louky a pastviny a 770 hektarů orná půda. Tomuto rozdělení odpovídá i smíšené zaměření podniku – vedle rostlinné výroby má ještě živočišnou, zaměřenou na chov masného skotu. Pro skot je na zimní období zapotřebí vyrobit konzervované krmivo. To se získává ze dvou sečí lučních porostů a dále sklizní silážní kukuřice. Po sklizni se kukuřičné strniště rovnou zaorá, a po přípravě půdy následuje setí ozimé pšenice. Kromě ní se v podniku pěstuje ještě ozimý ječmen, ozimá řepka a hrách na semeno.

V roce 2015 stálo vedení firmy před rozhodnutím o tom, jak nahradit dosluhující traktory střední výkonové třídy o výkonu 147 kW/190 k. Vzhledem k vysokému podílu dopravy byla u nového traktoru požadována plynulá převodovk. V rámci výběrového řízení pracovníci otestovali stroje několika značek. Nejlepšího hodnocení dosáhl traktor značky Deutz-Fahr, a tak byl v polovině července 2015 pořízen první stroj Deutz-Fahr 7250 TTV.

Více informací v týdeníku Zemědělec č. 23.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down