23.05.2018 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Průtočné množství roste

Nároky na výkonnost hydraulického systému traktorů stoupají a tak roste i průtok a tlak oleje moderních hydrogenerátorů. Traktory s výkonem do 160 k mohou být již osazeny axiálními hydrogenerátory o průtoku až 200 l oleje za minutu. Této hodnoty dosahují při jmenovitých otáčkách motoru; aby řidič například při práci s čelním nakladačem nebo v průběhu sklápění návěsu či přívěsu nemusel zároveň ještě šlapat na plyn a zvedat otáčky motoru, může za něj tuto činnost provádět elektronika.

Při požadavku na zvýšení průtoku hydraulického oleje (zvedání či spouštění nakladače, otevírání a zavírání či sklápění vidlí nebo i zvedání korby návěsu) dojde automaticky ke zvýšení otáček motoru. Tato funkce pracuje proporcionálně v závislosti na úhlu a agresivitě ovládání příslušného ovladače v kabině. A to tak, že zároveň není ovlivňována rychlost jízdy jak s plynulou, tak i s mechanickou převodovkou Powershift.

Protože k činnosti s čelním nakladačem patří i časté zastavování a rozjíždění, snaží se výrobci traktorů tuto činnost zjednodušit. U traktorů s bezstupňovou převodovkou stačí k zastavení používat brzdový pedál, ale i mechanické převodovky Powershift nové konstrukce nabízí takový komfort. Je to umožněno díky instalaci automatické spojky – při sešlápnutí brzdových pedálů se spojka automaticky aktivuje, takže není zapotřebí šlapat ještě na pedál spojky. Automatická spojka, samočinné navyšování otáček motoru při aktivací hydrauliky a kabina s volným výhledem společně dokáží značně zvýšit pohodlí i produktivitu při práci s čelním nakladačem.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down