26.06.2018 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Menší brácha. Jednodušší, levnější...

Co jsou to vlastně traktory Hortus? Zjednodušeně řečeno jsou to o něco menší bratři známější modelové řady Major. Mají o něco menší výkon motoru (50 kW/67 k), něco menší rozměry a o něco nižší cenu. Motory jsou dokonce zcela identické, jde o čtyřválce Deutz TCD 2.9 L4, které mají jen mírně upravený výkon. Stejně jako u traktorů Major je jejich výhodou použití pouze oxidačního katalyzátoru, bez nutnosti systému SCR či filtru částic.

Ač je Hortus nabízen ve dvou modelových provedeních, a to jako CL 65 a HS 65, má v obou případech stejný motor. Rozdílem je převodové ústrojí. Jak je u nových Zetorů zvykem, označení CL (Classic Line) znamená jednodušší verzi, a v tomto případě je to převodovka 24/24 obsahující čtyři synchronizované převodové stupně, tři rychlostní rozsahy a ještě redukci a pro změnu směru jízdy mechanickou reverzaci. Verze HS má stejný počet rychlostních stupňů, ale reverzaci řazenou při zatížení.

Netradiční je přední náprava, která používá tzv. královský hřídel místo klasického křížového kloubu. Jedná se o krátký, téměř svisle uložený hřídel, na obou koncích s kuželovým převodem. Pro bezpečnou jízdu jsou použity mokré lamelové brzdy a nejvyšší rychlost jízdy dosahuje 39 km/h. Pokud je za traktorem agregováno nářadí či přípojné vozidlo mající vzduchové brzdy, je možné je na traktor doplnit. Ve standardní výbavě totiž nejsou.

Traktory Hortus mají stejně jako jejich sourozenci z modelové řady Utilix pouze zadní vývodový hřídel. Není však dvou-, ale třírychlostní a k otáčkám 540 a 1000 za minutu jsou navíc doplněny otáčky 540E. Spojka PTO je elekrohydraulicky ovládaná.

Také u modelové řady Hortus  je použito dvojité zubové čerpadlo pro hydraulický systém (39 l/min) a řízení (22 l/min). Vnější okruhy jsou dva a nosnost zadního tříbodového závěsu je na hodnotě 1,9 tuny.

I traktory Hortus mají kabinu s klimatizací ve standardu. Jejich ovládací prvky jsou klasické. Tedy vyjma kombinovaného přepínače světel a ukazatelů směru jízdy, který je netradiční a stejný jako u traktorů Utilix. Vlevo vedle sedačky je páka řazení rychlostních rozsahů, vpravo pak ovládání hydrauliky a řadicí páka hlavní, čtyřstupňové převodovky. Nechybí výrobcem montovaná páka pro řízení čelního nakladače. Tím byl Hortus také vybaven a sice modelem Zetor system ZL 16.

Ovládání nakladače jsem si vyzkoušel a bylo bezproblémové, stejně jako u modelu Utilix, který měl nakladač ZC 180.*

Celý článek najdete v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down