08.07.2018 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Traktor se stříbrným býkem zrychlil práce a snížil náklady

Nedaleko města Hořepník se nachází malá obec s názvem Bořetice. V této obci vede své hospodářství Miloslav Zavadil. Začínal se věnovat zemědělství se svými rodiči a od roku 1994 hospodaří sám. Stará se o devatenáct hektarů zemědělské půdy, z toho činí čtrnáct hektarů půda orná a zbývající část pak trvalé travní porosty a pastviny.

Rovněž tak krajina v okolí Bořetic vypovídá o struktuře zemědělství – pro Vysočinu vyniká značným zalesněním a velkým podílem pícnin na orné půdě. Také Miloslav Zavadil se věnuje chovu skotu, z celkového počtu 23 kusů ve stádu s uzavřeným obratem je deset krav chovaných na mléko ve vazném ustájení. Jako krmivo se sklízí silážní kukuřice, a dále pak jetel, oves a luskovinoobilná směska. Zastoupení pícnin v osevním postupu na pozemcích, přilehlých k farmě, vede ke zlepšení přirozené úrodnosti půdy.

Samozřejmou součástí agrotechniky je orba. Pro následnou přípravu písčitohlinité půdy slouží kombinace smyku a hřebových bran. Jako mnoho soukromých zemědělců, i Miloslav Zavadil začínal s traktory staršího roku výroby, které ale slouží dodnes.

Nicméně právě pro přípravu půdy a též k dopravě sháněl traktor výkonnější. Miloslav Zavadil je příznivcem traktorů koncernu Same Deutz-Fahr a již v minulosti se po takových strojích ohlížel. Na základě dobrých vztahů s prodejcem společnosti Y-CZ s.r.o. se nakonec rozhodl pro traktor Lamborghini. Tím vyvoleným se stal Lamborghini Strike 110 T4.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 8/2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down