11.07.2018 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Krmivo pro skot v dobrých rukou

Zemědělským podnikem se smíšeným zaměřením s rozsáhlým regionem působnosti je ZD Podchlumí Dobrá Voda. Pozemky podniku sahají od Dobré Vody až po Chomutice, tedy do oblasti Podkrkonoší. Z celkové výměry 1100 hektarů zemědělské půdy činí jen 100 hektarů trvalé travní porosty a 1000 hektarů připadá na ornou půdu.

Na orné půdě se kromě klasických tržních plodin pěstuje ještě Dobrovodské zelí, které zaujímá třicet hektarů, a vojtěška. Její porosty se nechávají vegetovat po dobu čtyř let, při nichž jsou sklízené vždy ve čtyřech až pěti sečích na senáž. Spolu s pící z luk, sklízených se shodným počtem sečí, slouží vyrobené krmivo k výživě stáda dvou set kusů dojného skotu.

Aby bylo možné dosáhnout vysoké užitkovosti skotu a zároveň i dobrého zdravotního stavu zvířat, je sklizeň krmiva svěřena kvalitní závěsné technice. Pícniny na pozemcích ZD Podchlumí Dobrá Voda sklízí ucelená technologická linka strojů rakouské firmy Pöttinger.

Pořádný kus práce čeká každý rok již žací kombinaci NovaCat X8 RC – posekat 600 hektarů luk a vojtěšek. Stroj je agregován s traktorem o výkonu 170 k a disponuje systémem hydraulického odlehčení. V letošním roce pracuje již osmou sezónu bez poruchy a za zmínku stojí i dlouhá životnost nožů. Válcový mačkač je ideální zařízení pro úpravu píce s bohatým podílem lístků.

Zrovna tak bez jediné poruchy pracuje i další prvek sklizňové linky, velký shrnovač Top 1252 se čtveřicí rotorů. Se svým pracovním záběrem až 12,5 m zvládne shrnout píci na velké výměře v krátké době, protože na jeden řádek z uvedeného záběru mu postačuje jen jedna jízda. Stroj byl pořízen na základě dobrých zkušeností se shrnovačem Eurotop 881 A s dvojicí rotorů a rovněž středovým ukládáním řádku.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 8/2018.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down