22.07.2018 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Efektivní zpracování půdy po sklizni

Jakmile z pole odjedou sklízecí mlátičky, anebo technika pro odvoz slámy, nastupuje technika LEMKEN. V otázce podmítky mají zájemci možnost volby mezi talířovým a radličkovým nářadím, a v každé z těchto skupin pak ještě mezi několika druhy strojů s různou výbavou.

Pro intenzivní a homogenní zapravení organické hmoty i za obtížných podmínek (polehlá sláma, porosty meziplodin, těžké půdy) jsou osvědčeným strojem talířové brány Rubin 9. Pro zvýšení produktivity práce je možné spojit přípravu půdy se setím kombinováním těchto bran spolu se secím strojem Solitair 25.

Úlohu hlubšího zpracování půdy mohou v moderním zemědělství převzít talířové podmítače Rubin 12. Díky symetrickému uspořádání talířů se zamezuje stranovému tahu na traktor a současně je zachována výborná průchodnost pro organickou hmotu. Talíře o průměru 736 mm mohou pracovat v hloubce až 20 cm. Velké talíře působí značným přítlakem také díky tomu, že hmotnost Rubinu 12 přesahuje 1000 kg na metr pracovního záběru. Dokážou rozpracovat i hodně uježděnou půdu souvratí, pozemky za sucha a proříznout se tlustou matrací slámy či silnými stonky polehlé kukuřice nebo slunečnice, zahloubit se a rozřezanou organickou hmotu promísit s půdou.

Jak se ukázalo v praxi na celé řadě zemědělských podniků, hospodařících bezorebnou technologií, spolu s talířovým nářadím může symbioticky působit i radličkový kypřič. Se stroji Karat 9 lze také provádět běžné podmítky, ale především je to specialista na následné hlubší zpracování půdy, jaké provádí řada podniků před výsevem ozimé řepky.*

Více informací v časopise Úroda 8/2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down