05.08.2018 | 03:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitní žací stroje rekordmany

Firmě Claas se podařilo ustanovit světový rekord, když souprava kombinace Disco 1100 RC s traktorem Claas modelové řady Axion 800 posekala dohromady 141,1 hektaru za osm hodin práce. Pokus o překonání světového rekordu probíhal v běžných provozních podmínkách, čemuž odpovídaly i typické problémy. Tate Mesbergen musel svou práci dvakrát přerušit a zastavit traktor. První pauza proběhla při přejezdu z prvního na druhý pozemek.

„Na prvním poli jsem s lištou narazil na kus betonu, a tak bylo nutné zkontrolovat, zda žací stroj není poškozený,“ vysvětlil Tate. Během krátké prohlídky se ale ukázalo, že na kvalitní práci „Made in Germany“ je spolehnutí a k žádnému poškození stroje nedošlo. Ani jeden nůž nebylo třeba vyměnit. A těsně před přejezdem po silnici k poslednímu pozemku si poslední zastávku vyžádala kontrola toho, zda je žací stroj Disco správně sklopený do transportní polohy.

Předchozí světový rekord byl ustanoven při sklizni travního porostu, se žacím strojem bez zařízení pro souběžnou úpravu hmoty. Jeho účastníci tak měli výrazně lehčí úlohu než firma Claas, která sklízela vojtěšku se žacím strojem, vybaveným válcovým mačkačem.

Disco 1100 RC disponuje mačkačem, který je tvořený dvěma polyuretanovými válci, profilovanými tak, že do sebe vzájemně zapadají. Válce nalámají tvrdé stonky rostlin, ale současně působí šetrně na lístky, které neodlamují. Hodnota krmiva se díky zachování nejcennějších částí rostlin nesnižuje, ale zároveň se citelně zkrátí doba nezbytná pro zavadnutí na požadovaný obsah sušiny. Válcový mačkač však zvyšuje nejen hmotnost, ale i energetickou náročnost žacího stroje. Vzhledem k dostatečnému výkonu motoru traktoru Claas to však rekordní sklizeň nijak nebrzdilo.*

Více informací v časopise Mechanizace zemědělství č. 9/2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down