26.09.2018 | 03:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Traktor roku 2019 - Maxxum s novou převodovkou

Case IH Maxxum 145 Multicontroler je horkým favoritem koncernu CNH. Řada traktorů Case IH Maxxum je na trhu již několik let a letos prošla modernizací. Celkem nabízí pět modelů a tři verze. Kandidát na titul Traktor roku je druhým nejsilnějším členem řady a jeho esem v rukávu je nová převodovka Activedrive 8.

Ta převádí výkon, jenž má na svědomí čtyřválcový motor sesterské firmy FPT se zdvihovým objemem 4,49 l a jmenovitým výkonem 145 koní. Výkon lze navýšit pro specifické pracovní operace až na 175 koní. Maximální točivý moment je dosahován při otáčkách motoru 1500 za minutu a jeho hodnota je 700 Nm. Pohonná jednotka se může chlubit úspornou spotřebou pohonných hmot, která podle testu DLG činí 258 g/kWh a dlouhým servisním intervalem 600 Mh. Nádrž na palivo má kapacitu 250 litrů a na močovinu necelých 40 litrů.

Převodovka Activedrive 8 nabízí v každé ze tří skupin osm stupňů plně řazených pod zatížením. Celkem je tedy k dispozici 24 stupňů vpřed a stejný počet vzad. Pokud k tomu připočteme sadu plazivých rychlostí, je možné řadit 48 stupňů vpřed a stejný počet vzad. Rychlostní stupně jsou optimálně rozloženy a většinu těžkých tahových polních prací pokryjí stupně druhé skupiny. Pro dopravu se zase hodí třetí skupina, přičemž maximální pojezdové rychlosti 40 km/h je dosahováno při otáčkách motoru 1680 za minutu. Nová převodovka nabízí druhou generaci oceňovaného systému pro zastavení stroje pouhým sešlápnutím brzdového pedálu. Tato funkce se u traktorů Case nazývá Active Clutch a funguje tak, že pokud obsluha silně sešlápne brzdový pedál, traktor zastaví a není třeba sešlápnout i spojkový pedál. Uvolněním pedálu se traktor opět rozjede. Další zajímavou funkcí je Smart range shift. Při změně skupiny si převodovka díky této funkci sama zvolí optimální převodový stupeň z dané skupiny.

Case Maxxum 145 Multicontroller byl postaven tak, aby zvládl práci s každým nářadím. Hydraulický systém je poháněn axiálním čerpadlem se systémem Load Sensing o průtoku 113 l/min. Zadní tříbodový závěs má kapacitu 7864 kg a přední tříbodový závěs, jenž je k dispozici na přání má kapacitu 3100 kg. Elektronické ovládání závěsu (EHC) s plně elektronickou silovou regulací a funkcí ovládání závěsu za jízdy (HRC) je standardní výbavou všech traktorů Maxxum. Maxxum Multicontroller je vybaven až čtyřmi vnějšími hydraulickými okruhy vzadu a třemi uprostřed.

Zadní vývodový hřídel se ve standardní výbavě může točit rychlostmi 540/540E a 1000 ot/min  na přání je pak k dispozici ještě rychlost 1000E. Výbava předním vývodovým hřídelem je dostupná na přání.
Při inovacích byl samozřejmě kladen důraz i na komfort a design. Samozřejmostí je kabina nabízející výborný výhled na všechny strany. Obsluha si může posedět v sedadle Maximo Evolution s koženou povrchovou úpravou a na přání je možné mít v kůži i volant. Odpružení je řešeno ve třech stupních. Nezávisle je odpružena přední náprava, kabina i sedadlo. Ke komfortnímu svezení přispívá i nízká hlučnost, která je na úrovni 69 db.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down