10.10.2018 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vítejte v novém digitálním světě

Svět okolo nás se stává stále více digitální – jak v domácnosti, tak i na pracovišti. Tento trend je nezadržitelný. Do určité míry na tom mají zásluhu i samotní výrobci elektroniky, kteří své systémy vyrábí tak, aby působily přitažlivě, a věnují také nemalé částky na jejich propagaci. Hmatatelný je tento úspěch u mladé generace, jež si s elektronikou poradí snadno. Dospělá generace pak využívá elektronická zařízení hlavně pro usnadnění práce a komunikaci.

Stále rozšířenějším systémem precizního zemědělství v praxi jsou systémy automatického řízení, využívající GPS. S automatickým řízením se snižuje námaha obsluhy, která se může lépe soustředit na kontrolu kvality práce, dosahuje se úspor v oblasti opotřebitelných náhradních dílů, paliva i přípravků na ochranu rostlin a dalších vstupů, protože zmizí překrývání a zdvojená aplikace látek. Zvýšené náklady na pořízení navigačních systémů kompenzují nejen výše uvedené úspory a vyšší produktivita, ale i vyšší hodnota stroje při následném prodeji a další přednosti.

Automatické satelitní řízení také umožňuje precizní mapování pozemků a vyhodnocení spotřeby paliva na jednotlivé pozemky, či soupravy anebo řidiče. Mohou být využívány i na strojích se sezónním provozem, jako jsou sklízecí mlátičky či řezačky, protože komponenty je možné mezi stroji přenášet.

Význam přesného navádění pracovních souprav do jednotlivých záběrů vzrůstá spolu s výkonem techniky, kdy několik klíčových strojů zpracovává celou obhospodařovanou výměru orné půdy. Vyspělé systémy zároveň kladou vyšší nároky na znalosti obsluhy.*

Více informací v týdeníku Zemědělec č. 42.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down