23.10.2018 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spokojenost se značkou

V obci Dolní Dvořiště sídlí zemědělský podnik Agro Svoboda s. r. o. Z důvodu obtížných podmínek v okolním terénu, který se nachází v nadmořské výšce 550 až 700 metrů, se pracovníci podniku rozhodli věnovat tomu, co naopak jde nejlépe – chovu masného skotu. Základní stádo čítá 400 matek masných plemen.

Skot je chován na pastvinách, a v zimním období je ustájen na čtyřech farmách a krmen konzervovanou pící v podobě balíků travní senáže. Samozřejmostí je šetrný přístup k půdě i k chovaným zvířatům, protože farma hospodaří v ekologické oblasti a patří mezi ekologicky certifikované podniky.

V zajištění kvalitního krmiva na toto období firmě pomáhá rakouský výrobce Pöttinger. Stroje v charakteristické červenožluté kombinaci barev slouží v podniku již patnáct let. „Jsme spokojeni jak se stroji Pöttinger, tak i s poskytovaným servisem,“ řekl při naší návštěvě mechanizátor Ing. Pavel Svoboda. Díky tomu je v současnosti píce sklízena ucelenou linkou strojů této značky.

Nasekávání hmoty provádí rovnou dvě žací trojkombinace se zeleným čtyřlístkem ve znaku: NovaCat X8 ED a NovaCat 8600 ED s traktory John Deere o výkonu 210, resp. 180 k. Přitom pracovníci využívají možnost demontáže prstových kondicionérů zpod rámu obou žacích kombinací. Na velkých, pravidelných pozemcích pracují obě kombinace společně. Menší, členité a svažité louky si rozdělí, a i v takových podmínkách zvládnou nasekat píci na šedesáti hektarech za den.

Žací stroje Pöttinger jsou v Agro Svoboda tak oblíbené, že se využívají i v menších záběrech: ve dvojkombinaci čelně a vzadu neseného stroje NovaCat 352 ED a NovaCat 301 F ED Alpha Motion, a specialistou na okraje luk či remízky je traktor s bočně neseným strojem NovaCat 350 H.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 11/2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down