22.10.2018 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dvacet pět let v české kotlině

Začátek spolupráce společnosti PEKASS se švédskou firmou Överum se datuje do roku 1993, kdy do České republiky dovezla první stejnojmenné pluhy. V té době patřil Överum pod křídla koncernu Electrolux, odkud v roce 1998 přešel do Kongskilde Industries A/S, jenž byl v těch letech jedním z největších evropských koncernů vyrábějících zemědělskou závěsnou techniku. Na začátku roku 2017 se značka Överum, stejně jako Kongskilde, stala součástí nadnárodního koncernu CNH a švédský výrobní závod byl nově přejmenován na CNH Industrial Sweden AB.

Během uplynulého čtvrt století se potvrdilo, že pluhy Överum splňují požadavky českých zemědělců na výkon, kvalitu a malý příkon. U příležitosti tohoto výročí jsme si povídali s Ing. Josefem Vedralem, který přišel do Pekassu v roce 1997 a hned byl nasazen do divize Överum. O dva roky později se stal produktovým manažerem této vyhlášené švédské techniky.

„V 90. letech zaujímaly významné místo na českém trhu návěsné otočné pluhy Överum DVL,“ vzpomíná Josef Vedral. „Tyto robustní stroje s plynohydraulickým jištěním a velkou průchodností nahrazovaly v zemědělských podnicích především původní jednostranné české pluhy PHX. Naši zemědělci je tehdy velice vítali, neboť byly nejen výkonné, ale po orbě byla pole rovná a nevznikaly problémy se skladem či rozorem. Jejich uživatelé byli také doslova překvapeni malým tahovým odporem, kdy stejné traktory zvládly místo jednostranných šestiradličných či sedmiradličných pluhů PHX stejně veliké, ale mnohem těžší otočné pluhy DVL. Což mělo za následek již zmíněný výrazně větší plošný výkon. Nadšeni byli také z kvality ocele a tím i výrazně menší spotřeby opotřebitelných dílů. Nezapomínám na setkání s řadou mechanizátorů, kteří mi tehdy říkali: dříve jsme jezdili každý týden s Ávii do Agrozetu pro želízka, špice či odhrnovačky, dnes si přivezeme náhradní díly Favoritem. Již tehdy bylo vidět, že Överum věnuje významnou úlohu tepelnému zpracování ocele a jejímu obohacování uhlíkem, takže opotřebitelné díly měly výrazně delší životnost.“

Celý článek naleznete v Zemědělci č. 42.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down