16.10.2018 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pásy vítězí

Zpracování zorané půdy na jaře je méně energeticky náročné, než na podzim, takže je možné nasazovat například kombinátory o větším pracovním záběru. Zároveň se verze pro přípravu půdy na jaře od té podzimní odlišuje: na podzim se stroj osadí dvěma řadami šípových radliček a střední vlečenou smykovou lištou, pro jarní práce pak sekcemi s úzkými dláty ve čtyřech řadách. Za ní se již střední smyková lišta nedává a smykové lišty jsou jen vpředu a vzadu.

Také osazení válci je variabilní: na podzim se vpředu otáčí spirálový válec a vzadu drobící crosskill válec, zatímco pro jarní práce může být vhodný spirálový válec vpředu i vzadu. Kombinátory se záběrem 12,50 m zvládnou tahače s výkonem 246 kW/335 k, zatímco největší záběry 15-17 m i na těžkých půdách vyžadují traktory se jmenovitým výkonem 412 kW/560 k.

Širokozáběrové stroje mají kopírování terénu vyřešeno výkyvným propojením pracovních sekcí nebo tak, že se samostatná pole půdozpracujícího stroje zavěšují do tříbodových závěsů nosiče. Promyšlené systémy skládání do transportní polohy pak dovolují sklopit stroj tak, že jeho transportní šířka nepřesahuje tři metry a lze jej převážet po silnici bez problémů.

V obou případech se stále častěji uplatňují pásové traktory, které mají nízký měrný tlak na půdu, velmi nízký prokluz a díky novým systémům odpružení podvozku nebo kabiny nabízí i pohodlí pro řidiče. S výkonnou sadou pro osvětlení a vybaveny automatickou GPS navigací mohou pracovat i v nočních směnách s plnou výkonností. To umožňuje provádět přípravu půdy na velké výměře v době, kdy panují nejpříhodnější podmínky pro tuto operaci. K zakládání porostů pak může sloužit samostatný secí stroj, který ve své pojezdové rychlosti není omezován půdozpracující sekcí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down