20.11.2018 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vynikající výsledky v obtížných podmínkách

Hospodaření v Povltaví není jednoduchá záležitost. Nicméně i na kamenitých půdách s členitou strukturou pozemků lze dosahovat vynikajících výsledků, jak potvrzuje Zemědělská společnost Kosova Hora a. s. Z celkové výměry 3335 hektarů zemědělské půdy se podnik stará o 960 hektarů trvalých travních porostů a z důvodu příznivých přírodních podmínek má firma rozvinutý chov skotu. Ve stelivových provozech je chováno 870 kusů skotu. Kromě toho vykrmuje ještě 6000 kusů prasat.

Vzhledem ke značné výměře travních porostů i produkci chlévského hnoje podnik bez problému „uživí“ také bioplynovou stanici o výkonu 834 kW. Z objemných pícnin pěstuje ještě silážní kukuřici na 500 hektarech a dále i 200 hektarů jetele, zakládaného do ječmene jako krycí plodiny. V pětihonném osevním postupu se dále střídají ozimá řepka, ozimý ječmen, ozimá pšenice, žito, tritikale a brambory. Orná půda se převážně kultivuje orbou, jen v malé míře přebírá roli základního zpracování půdy podmítka. Kamenité půdy naprosto bez problémů zpracovává talířový podmítač Terradisc 6000 T v poloneseném provedení firmy Pöttinger.

Nicméně hlavní oblastí, kde stroje s logem čtyřlístku pracují, je sklizeň pícnin a slámy. Zemědělci z okolí znají soupravy velkých traktorů Fendt série 900 Vario se senážními návěsy Pöttinger, které se po polích ZD Kosova Hora každoročně prohánějí. Sklízí senážní jetel, zavadlou či zcela suchou píci z luk a také slámu.*

Více informací přinese měsíčník Mechanizace zemědělství č. 12/2018.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down