18.12.2018 | 07:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rekord v odklízení sněhu

Představte si, že jedete krásnou zasněženou severskou krajinou někde v jižním Finsku a najednou proti vám jede traktor Valtra T 254 Versu s radlicí odhrnující sníh. Stroj jede rychle a gejzíry sněhu končí za krajnicí silnice. To by ještě nebylo nic tak neobvyklého, kdyby na místě řidiče někdo seděl. Ovšem u tohoto traktoru je místo řidiče prázdné. A navíc si to stroj sviští po silnici závratnou rychlostí přes 73 km/h.

Přesně to byste mohli zažít v březnu letošního roku, kdyby silnice, na které se samořízený model Valtra T 254 Versu pohyboval, nebyla uzavřená. Společnost Valtra ve spolupráci s firmou Nokian Tyres se totiž pokoušela o zapsání rychlostního rekordu autonomního traktoru při odklízení sněhu.

Rekord není jediný

A povedlo se. Rekordu bylo dosaženo. V březnu roku 2018 dosáhl traktor Valtra T 254 Versu při autonomní jízdě se sněžnou radlicí rychlosti 73,171 km/h. Heroický výkon se mu povedl také díky výbavě pneumatikami Nokian Hakkapeliitta TRI. A nebylo to poprvé, kdy Valtra a Nokian Tyres spojily síly a společně pokořily rekord v podmínkách pod bodem mrazu. V roce 2015 si přizvaly na pomoc legendu rallye Juhu Kankkunena a s traktorem Valtra T 234 vybaveným pneumatikami Nokian Hakkapeliitta TRI si zapsaly rychlostní rekord 130, 165 km/h při jízdě na ledu.
Rychlostního rekordu autonomního traktoru při odklizu sněhu bylo dosaženo za přísných bezpečnostních podmínek a pod dohledem výzkumných týmů společností Valtra i Nokian Tyres. V poslední době roste zájem o autonomní technologie napříč různými odvětvími včetně logistiky, komunální techniky nebo zemědělství. Údaje získané z rychlostního rekordu tak představují cenná data pro výzkum budoucích technologií, které se možná brzy objeví všude kolem nás.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down