02.12.2018 | 05:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak ovlivnit polní vzcházivost

Na jaře jsou většinou k přípravě půdy nasazovány pasivní kombinace. Ornice, nakypřená zpracováním půdy na podzim, byla v zimním období vystavena působení mrazu, takže díky tomu je obnova struktury jednodušší. Zároveň zůstávají zachovány půdní vrstvy, vytvořené přirozeným slehnutím.

Aktivní nářadí jako frézy jsou díky svému vyššímu účinku využívány po jarní orbě, s níž se zapravují například meziplodiny. Jejich energetická náročnost je vyšší a plošná výkonnost menší. Následovat může například výsadba brambor. Rotační brány fungují jako součást secích kombinací v konvenční i bezorebné technologii, přičemž nemusí vždy kypřit půdu až do hloubek 20 cm, ale často jenom mělce (tj. do hloubek 8-12 cm). Tím se redukuje spotřeba paliva i opotřebení pracovních orgánů.

V každém případě má intenzivní kontakt osiva s jemnozemí významně pozitivní vliv na polní vzcházivost. Hrudovitá struktura půdy v oblasti seťového lůžka polní vzcházivost výrazně sníží. Svůj vliv má také technologie výsevu. Proto také výrobci secích strojů v posledním období věnovali takovou pozornost dávkovacímu ústrojí a dopravě osiva, provedení secích botek i přítlačných koleček a regulaci přítlaku na botky. Dávkovací ústrojí a systém dopravy osiva k botkám ovlivňuje vhodné rozdělení osiva v řádcích a tím i rovnoměrný vývoj porostu. Hloubka setí by měla být nastavena tak, aby osivo bylo uloženo na zpevněné seťové lůžko. Významnou roli hraje schopnost secího stroje udržovat nastavenou hloubku setí v širokém spektru pojezdových rychlostí.

Více informací v Zemědělském týdeníku.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down