03.12.2018 | 06:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Využití GPS signálu při setí

U pneumatických secích strojů představili výrobci automatickou regulaci výsevku na základě mapy výsevku daného pozemku. Řídicí počítač mění otáčky výsevního ústrojí s využitím dat o poloze soupravy od přijímače GPS signálu.

Širšího využití v naší praxi doznala jiná užitečná funkce - automatické vypínání a zapínání výsevních jednotek u přesných secích strojů podle GPS. V závislosti na poloze řídící jednotka vypíná a zapíná elektropohon výsevních kotoučů, takže secí stroj může velmi přesně zasít i klíny nebo jiné nepravidelné tvary. Přínos spočívá nejen v úspoře osiva, ale především ve vyrovnaném a dobře zapojeném porostu bez vynechávek nebo opakovaně přesévaných ploch.

V poslední době se v Evropě věnuje stále větší pozornost tzv. strip-tillage – pásovému zpracování půdy. Tato technologie je původem z USA a vzešla ze snah spojit hlavní přednosti systému pěstování bez zpracování půdy a plošného kypření.

Kypření se provádí speciálně upravenými stroji do hloubky 25-30 cm v pásech o stanovené šířce v různých roztečích řádků. Postupuje se vždy ve směru řádků následně seté plodiny. Zároveň se v nakypřené půdě vytvoří zásoba živin. Zbývající plocha pozemku by měla zůstat nezpracovaná a tudíž v klidu. Nicméně i pásový výsev do již zpracované půdy se označuje jako strip-tillage, což je ovšem ne zcela korektní označení.

Protože strip-tillage představuje výraznou změnu v systému obdělávání půdy, jedná se o komplexní proces, u něhož je samotný stroj jen jedním ozubeným kolečkem v soukolí celkové agrotechniky. Bude tedy také na poradenské službě výrobců zemědělské techniky, aby doporučili tento systém do vhodných podmínek a naučili jej zemědělce využívat v praxi.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down