09.12.2018 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Netradiční aktivní navádění nářadí

Před začátkem mezinárodního veletrhu SIMA 2019 byly prezentovány výsledky soutěže SIMA Innovation Awards. Firma Laforge přichází na veletrh Sima 2019 s novinkou, speciálním rámem pro aktivní navádění nářadí podle GPS.

Nároky zemědělců na přesnost práce nářadí stále stoupají; pokud dochází za jízdy soupravy traktoru a přípojného stroje například k driftování podmítače, tak tento nedostatek dokáže eliminovat systém pasivního navádění nářadí. Pokud ale je zapotřebí navádět například plečku v porostu zeleniny citlivě do meziřádkového prostoru, anebo na jaře aplikátor kejdy do řádků, vytvořených na podzim zařízením pro Strip-till, pak přichází ke slovu aktivní navádění nářadí. Nářadí je osazeno vlastním přijímačem korekčního signálu, a traktor satelitním navigačním systémem, který tuto funkci umí ovládat.

Potom samotná realizace je možná různými způsoby. Firma Laforge představí rám, který se připojí do zadního tříbodového závěsu traktoru (anebo například kejdovače), v němž je pohyblivě uložen další přídavný rám, do kterého se zapojí nářadí. Elektronika navigačního systému pak na základě znalosti polohy nářadí je může posouvat do strany a tak regulovat polohu nezávisle na traktoru. Tato regulace probíhá plně automaticky. Nářadí je přesně vedeno v požadovaném záběru i například na svahu, kde by jinak docházelo k driftování. Systém ale umí pracovat i na základě informací od videokamery, která se používá ke snímání například řádků vegetace.

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down