17.12.2018 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dálkově ovládaný stroj na mytí stěn v chovech drůbeže

Francouzská firma Rabaud vyvinula dálkově ovládaný stroj s vlastním pohonem na pásovém podvozku pro čištění staveb pro chov drůbeže. Stroj má čtyři mycí funkce.

První z nich je založena na využití ramene s tryskami, uloženého na – rovněž dálkově ovládané - hydraulické ruce, které tak může pracovat až ve výšce 4,5 m. Rameno je osazeno pěti rotujícími tryskami pro umývání stropu a stěn a též i pro čištění oken či podlah. Dále stroj disponuje vhodně dimenzovaným tunelem pro čištění žlabů, ale i manuální pistolí s proudem vody o vysokém tlaku, a dále ještě pistolí, která dokáže formou pěny aplikovat detergent.

Lavicole od firmy Rabaud je poháněn benzínovým motorem od japonského výrobce Honda o výkonu 22 k. Pojezd je hydrostatický. Stroj je hadicí o délce sto metrů napojený na vysokotlakou čisticí jednotku, uloženou mimo budovu. Tato jednotka disponuje nádrží s objemem 1000 l a čerpadlem, schopným vyvinout talk 140 barů a průtok 87 l/min. Pohon této jednotky je zabezpečen od traktoru přes kloubový hřídel anebo pomocí separátního dieselového motoru. Například drůbežárna o velikosti tisíc metrů čtverečných potřebuje na vyčištění průměrně tři hodiny času. Ve srovnání s manuálním čištěním těchto prostor se dosahuje výrazných úspor vody.

Umývání hal na chov drůbež a uvnitř se nacházejícího příslušenství představuje velmi důkladný úkol, je však nezbytností pro zachování dobrého zdravotního stavu a bezpečnosti provozu. Při manuálním čištění jsou podmínky pro takovou práci tvrdé, zahrnují nutnost držení tlakového čističe, kontakt se stříkající vodou a nečistotami, a do toho ještě pohybující se zařízení.

Více informací v týdeníku Zemědělec.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down