17.12.2018 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní odstředivá rozmetadla

Tato rozmetadla nabízí taktéž možnost vypínání a zapínání dílčích záběrů v klínech polí s využitím signálu GPS o poloze. To je při práci na velkých a členitých pozemcích po dlouhou dobu velmi užitečná výbava, která přináší úsporu cenných hnojiv a zvyšuje rovnoměrnost jejich aplikace.

Nejen systém Section-Control, ale i hraniční rozmetání jsou plnohodnotně integrovány v rozmetadle a pracují automaticky; nastavení a ovládání se provádí z kabiny traktoru. Vestavěný senzor sklonu slouží k tomu, aby elektronika mohla za jízdy na svažitých polích provádět korekci množství procházejícího hnojiva, aby dávkování zůstalo na požadované úrovni.

Velká tažená rozmetadla pro aplikaci jemně mletého vápna či vápence v profesionálním provedení jsou nezřídka vyrobena na tandemovém podvozku s náběžně řízenou zadní nápravou. Na poli pak dovolují užitečné zatížení až 18 t hnojiva. Na přání nabízí někteří výrobci pneumaticky odpružený podvozek či nucené řízení druhé nápravy.

Pro ovládání hydraulických funkcí nabízí výrobci dvě varianty: buď má rozmetadlo vlastní hydraulický okruh, poháněný vývodovým hřídelem traktoru, anebo je zásobeno od hydraulického okruhu Load Sensing traktoru. V prvním případě patří do výbavy rozmetadla ještě nádrž na olej s objemem 180 l a vlastní chladič oleje. Zásobník na olej má svrchu střechovitý tvar, čímž se dosahuje zvětšení plochy pro pasivní chlazení oleje. Zrovna tak tažná oj má u některých rozmetadel tvarování velkého písmene V, čímž se zaručuje lepší přenos tahového výkonu traktoru. Hydropneumatické odpružení oje zvyšuje komfort jízdy a snižuje namáhání tažného prostředku.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down