12.02.2019 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ve Smidarech popáté

Ve Smidarech u Nového Bydžova má své prodejní a servisní středisko běloruský výrobce sklizňové techniky Gomselmaš. Mimo prodeje strojů (nejen v rámci ČR a SR, ale i dalších více než třiceti evropských zemích) je zde i centrální sklad náhradních dílů a ve spolupráci se SZZPLS jsou prováděny homologace nových strojů pro celou EU.
Každý rok (většinou koncem ledna) probíhá ve Smidarech i den otevřených dveří. Nejinak tomu bylo i letos, kdy ukázky techniky vyšly na první únorovou sobotu a návštěvníci si mohli prohlédnout aktuálně vyráběnou techniku. Na rozdíl od loňského roku v ní nebyly žádné významné novinky, ale výrobce na nich pracuje.

Po loňském uvedení na trh prošla nová sklízecí mlátička GS16 úspěšně homologací pro státy EU a nabízí dobrý sklizňový potenciál díky urychlovacímu a mláticímu bubnu a též dvojici rotačních separátorů nahrazujících vytřásadlo. Není tajemstvím, že na kombajnu jsou využívány díly, které jsou licenčně vyráběny ve spolupráci s firmou Claas. Některá konstrukční řešení jsou tak stejná jako u renomovaného výrobce sklízecích mlátiček z Německa.

Novinky ve vývoji

Protože model Palesse GS16 je určen pro nejvyšší výkony, čemuž odpovídá i devítimetrový žací adaptér, a není vhodný pro malé zemědělce, vyvíjí se v Gomselu i jeho menší alternativa. Půjde pravděpodobně o dva modely, které budou konstrukčně navázány na úspěšný model Palesse GS12 A1. Jejich hlavní odlišností bude použití rotačního způsobu separace zrna pomocí dvou rotorů. Tím Gomselmaš nabídne zajímavou alternativu v podobě sklízecí mlátičky střední výkonové třídy se zvýšenou průchodností.

Speciální sklízeč

Unikátní stroj, který se v blízké době objeví i u nás, je sklízeč kukuřičných palic. Ten v Gomselmaši vyvinuli již před lety, avšak pro uplatnění v rámci zemí EU se musí vybavit nejprve jiným motorem, který by splnil nejpřísnější emisní limity. Sklizeň kukuřičných palic bez výmlatu zrna je záležitostí unikátní a nabízí ji jen málo výrobců. Význam má při sklizni zrna pro využití na popcorn, nebo konzervaci pro potravinářské účely. Pak je žádoucí zbavit palice listenů a zároveň v nich ponechat zrno, kterému se tím prodlouží skladovací doba.*

Celý článek naleznete v Mechanizaci zemědělství 3-2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down