05.03.2019 | 11:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kde se skrývá čertovo kopýtko?

Nové stroje, technologie a systémy, s nimiž přicházejí přední výrobci rozmetadel, už využívají prvky precizního zemědělství, počínaje automatickým vypínáním sekcí a konče variabilním dávkováním. Požadovaným cílem je zaručit přesnou a k životnímu prostředí ohleduplnou aplikaci minerálních hnojiv. Výsledným efektem je pak vysoký výnos, úspora hnojiva a tím i rentabilní produkce. A na tyto argumenty už slyší čím dál více zemědělců, české nevyjímaje.

Dnešní vysoce sofistikovaná rozmetadla Kverneland jsou již připravena pro Zemědělství 4.0. Plně autonomní systémy umožňují jejich ovládání na dálku, automatickou kalibraci a aplikaci hnojiva podle on-line měření či aplikačních map s využitím satelitní navigace. Nejslabším článkem systému už není člověk, neboť důležité parametry řídí a kontroluje vyspělá elektronika. I sebelepší rozmetadlo však nemusí přinést kýžené ovoce. Podle Ing. Pavla Dvořáka ze společnosti Kverneland Group se čertovo kopýtko skrývá v hnojivech.

„Kvalita, respektive fyzikální vlastnosti minerálních hnojiv jsou pro správnou aplikaci stejně důležité, jako nejnovější elektronické systémy,“ tvrdí Pavel Dvořák. „Právě fyzikální vlastnosti ovlivňují tolik důležitý rozmetací obrazec a rovnoměrnost aplikace. V současné době jsou na trhu hnojiva, která se pod stejným názvem vyrábějí v různých výrobních závodech, odlišným způsobem a na jiných výrobních linkách. Dokonce i stejně označovaná hnojiva pocházející od jednoho výrobce, který například svými akvizicemi získal různé výrobní závody, mají často jinou měrnou hmotnost, velikost granulí a podíl jednotlivých frakcí. A v tom je veliký problém. Při aplikaci se potom objevují výrazné chyby v nerovnoměrnosti.“

Celou reportáž naleznete v Zemědělci č. 10.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down