28.03.2019 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výkonná kombinace lisu s ovíječkou

Závěrečným prvkem sklizňové linky může být svinovací lis Impress. Na veletrhu SIMA 2019 vystavovala firma Pöttinger několik těchto moderních strojů. Dovnitř variabilní lisovací komory se mohl každý zájemce podívat u lisu Impress 185 V PRO.

Komora je tvořena trojicí širokých pásů v kombinaci s dvojicí válců, které  mají dostatečně agresivní působení na to, aby zvládly spolehlivé založení jádra balíku. Úroveň slisovanosti je možné si zvolit ve třech nastavitelných průměrech. Nekonečné řemeny jsou doplněny o aktivní škrabky, které je čistí od ulpívajícího materiálu.

Sólový lis vyžaduje další techniku pro ovíjení balíku zavadlé hmoty do fólie. Naproti tomu může značné zjednodušení práce a zrychlení sklizně přinést kombinace lisu s baličkou na jednom podvozku. Vystavená kombinace Impress 125 FC Pro reprezentovala další novinku firmy Pöttinger, a na podvozku s tandemovou nápravou byla osazena lisem s pevnou komorou pro balíky o průměru 125 cm. Na produktivitu tohoto lisu je vhodně přizpůsobena nová ovíječka balíků, takže kombinace dovoluje lisování a ovíjení balíků při vyšších pojezdových rychlostech a při jednom přejezdu traktoru.

Balík je navíc ovinutý fólií bezprostředně po slisování. Kompaktní ovíječka se vyznačuje nízkou výškou; zdvojené rameno pracuje se 36 otáčkami za minutu. Předávání hotového balíku funguje tak, že se stůl ovíječky přiblíží k lisovací komoře a balík je na něj přeložený pomocí přenosové jednotky s lineárním pohybem. Poté je stůl od komory odsunutý, takže může za jízdy stroje probíhat ovíjení nastaveným počtem vrstev fólie. Protože sklizeň zavadlé píce do balíků je oblíbenou technologií také v podhorských oblastech, dokáže přenosová jednotka spolehlivě fungovat i na svazích se sklonem až do 40 procent.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 4/2019.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down