27.03.2019 | 03:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stroje pro efektivní údržbu luk a pastvin

S trvalými travními porosty je to podobně, jako s ornou půdou: pokud jsou intenzivně využívány, tak vyžadují péči. Ta má spočívat v odstraňování starého porostu, provzdušňování a v opakovaných přísevech porostu. Těmito postupy se také zabrání riziku vzniku silně mezerovitého porostu s plevelnými druhy, který vyžaduje pustit se do nákladné úplné obnovy.

Moderní techniku pro údržbu luk a pastvin nabízí na našem trhu rakouská firma APV. Stroje v charakteristických žlutočervených barvách bylo možné vidět v expozici této firmy na veletrhu SIMA 2019 v Paříži. Hned na okraji expozice to byly luční brány GK 300 M1 v kombinaci se secím strojem PS 200 M1.

GK 300 M1 je kompaktní a lehká kombinace prutových bran a drobicího válce, kterou firma APV vyvinula na žádost chovatelů hospodářských zvířat. Může být provozována jak společně, tak i odděleně. Prutové brány a drobicí válec je možné využívat společně v zadním závěsu traktoru.

Anebo je možné je i vzájemně oddělit a agregovat v zadním i v předním tříbodovém závěsu nezávisle na sobě. Možné je také nasazení traktoru i jenom s drobicím válcem v zadním závěsu, například při zpracování orné půdy.

Sekci prutů předchází smyková lišta, která urovnává povrch pozemku, například krtiny. Pro přísev pak vytváří vhodné podmínky dvě řady prutů o průměru 12 mm, které půdu na povrchu pozemku mělce nakypří. Zároveň odstraňují z porostu plevel. Agregovaný pneumatický secí stroj PS 200 M1 dovoluje provádět současně přísev, a to hned za druhou řadou prutů. Kontakt osiva s půdou pak podporuje opěrný drobicí válec. Stroj tedy svému uživateli dovoluje kombinovat si jednotlivé operace tak, jak potřebuje.*

Více informací v týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down