29.03.2019 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tak vypadá mistr v kopírování

Mistrem v kopírování, o němž bude tento článek, není ani kopírka, ani nějaký plagiátor či penězokazec. Bude jím adaptér Geringhoff TruFlex vyráběný v záběrech 9,2, 10,7 a 12,2 metru a určený především pro sklizeň takových plodin a porostů, s nimiž mají klasické adaptéry problémy.

Tak jak dochází ke zvyšování výkonnosti sklízecích mlátiček, jsou k nim vyráběny i adekvátní sklizňové adaptéry. Společnost Geringhoff je jedním ze specialistů na jejich výrobu a na našem trhu je známá především těmi kukuřičnými. Vyrábí však i adaptéry pro sklizeň obilnin a olejnin a to unikátní konstrukce. Proč unikátní? Protože kdyby byla obyčejné, nikdo by si je asi nepořídil. Každý z výrobců sklízecích mlátiček si totiž své klasické obilní adaptéry vyrábí sám, a aby si zákazník koupil adaptér od jiného výrobce, musí být v něčem odlišný. A to TruFlex je.
Použití velkého záběru žacího adaptéru je spojeno s mnoha konstrukčními nepříjemnostmi. Mezi ty hlavní patří velká hmotnost, která zatěžuje sklízecí mlátičku a také kvalitní kopírování, které je nutné zejména při sklizni luskovin a podobných plodin vyžadujících nízké strniště.
TruFlex má na tyto problémy řešení. Pro snížení hmotnosti není použit průběžný šnek, ale dva příčné pásové dopravníky, pohybující se po dně žacího stolu a rovnoměrně posunující hmotu k centrálnímu pásu doplněnému malým vkládacím bubnem, který posečenou plodinu rovnoměrně dopravuje do komory šikmého dopravníku. Rovnoměrně proto, že pohyb dopravníků je hydrostatický a jejich rychlost lze regulovat. Tak je možné se přizpůsobit aktuálním podmínkám sklizně a dobře řešit i takové situace jako je zacpáním komory šikmého dopravníku. V takové chvíli je možné příčné dopravníky nejprve vypnout a pak je pomalu pustit a „šikmák“ pozvolna zatížit.
Hmotnost adaptéru ale nesnižuje jen absence průběžného šneku. Pozitivní vliv na hmotnost má i hliníkový přiháněč a zatížení sklízecí mlátičky snižují rovněž kopírovací kola, na něž se přenáší část z hmotnosti adaptéru.
A jak je to s kopírováním? V záběru 9,2 m (model TruFlex 30) je to klasika, tedy pevný přiháněč a k němu pevná, nebo flexibilní žací lišta s výkyvem 20 cm. Zajímavější je to u provedení TruFlex Razor 35 a 40, kde je adaptér konstruován jako třídílný. Tři sekce mohou nezávisle kopírovat terén v pracovních výškách do 50 cm (například při sklizni sóji, ve stojícím i polehlém porostu), nebo být napevno (při sklizni řepky). Na tři sekce je proto rozdělený i přiháněč. Také kosa žací lišty není v jednom kuse, ale je dvoudílná. I ta je zajímavá, má totiž středový a navíc hydrostatický pohon. Díky zařazení pojišťovacího ventilu do hydraulického systému se kosa při přetížení rychle zastaví, což eliminuje riziko většího poškození.
A ještě jednu zajímavost adaptéru TruFlex můžeme zmínit. Souvisí se ztrátami výdrolem a je to vzduchový systém. Proud vzduchu vyvozený ventilátorem je rozváděn hned za žací kosu, kde mohou vypadávat zrna či semena. Ta jsou vzduchem unášena nad pásové dopravníky a tím se snižují sklizňové ztráty.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down