01.03.2019 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Směrem k dalšímu zvýšení úrodnosti

Stroje a nářadí pro zpracování půdy mají splňovat nejrůznější úlohy. Pro praktického uživatele je důležité provést výběr správného stroje tak, aby na jedné straně zohlednil požadavky pěstovaných plodin, a na druhé straně pak zvolil nejvhodnější systém zpracování půdy pro svá stanoviště. Přitom má být zvolený systém zpracování k půdě co nejšetrnější a vést ke zvyšování výnosů.

Celá řada pokrokově smýšlejících zemědělců přiznává, že v uplynulých desetiletích nebyl přístup k půdě zcela správný a ohleduplný. Takové hospodaření je slepou uličkou. Naopak principy udržitelného hospodaření vychází z promyšlené péče o půdu, jako o nejcennější výrobní prostředek v zemědělství tak, aby její úrodnost byla zachována, případně vhodnými postupy ještě zvýšena. Za tím účelem je třeba věnovat pozornost i vhodným osevním postupům a návratu organické hmoty do půdy ve formě slámy, zapravování porostů meziplodin a organických hnojiv. Hluboké kypření půdy je v širším kontextu jenom součást komplexních opatření pro zlepšení stávajícího stavu. Jeho důsledek lze ale pozorovat již v krátkodobém horizontu.

Všeobecným problémem na obhospodařované orné půdě je její zhutnění. Jedná se o změnu struktury půdy v důsledku především vysoké frekvence pojezdů strojů o nadměrné hmotnosti po pozemcích. Míra zhutnění je závislá na půdním druhu, obsahu organické hmoty, převažujícím klimatu a způsobu využívání půdy, tedy včetně termínů nasazení techniky. Pojezdy těžké techniky za zvýšené vlhkosti v pozdním podzimu či na jaře, kdy je půda k utužování nejnáchylnější, mohou způsobit značné škody, pokud využívaná technika není řádně vybavena pro snížení měrného tlaku na půdu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down