01.03.2019 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pojistka do nejistého období

Přehled o struktuře půdy a případném výskytu utužených vrstev umožňuje posoudit, jaký vliv bude mít zhutnění na vývoj pěstovaných rostlin. U hluboko kořenících plodin může být výskyt utužených půdních vrstev limitujícím faktorem pro vývoj kořenového systému. Zkrácený či deformovaný kořen může mít negativní vliv na výnos.

Dále je třeba vzít v úvahu skutečnost, že výskyt utužené půdní vrstvy zabraňuje přirozenému pohybu vody v půdě oběma směry. A to jak kapilární vzlínavosti, tak i odtoku z povrchu a vsakování vody při nadměrném zamokření. Utužená půda nemá plnohodnotnou schopnost zadržování vody.

Půdu je třeba vnímat jako prostředí, jehož kvalitu ovlivňuje také obsah organické hmoty, množství mikroorganismů a též i větších organizmů. V půdě se zdravou půdní strukturou také existuje rovnováha minerálů, pozitivně ovlivňující výměnu iontů a tím i disponibilitu živin pro rostliny.  Na zdravé struktuře má svůj podíl i dobře fungující půdní ekosystém.

Je zřejmé, že průběh počasí v jednotlivých letech je stále extrémnější. A právě v období extrémního sucha anebo naopak dlouhodobých srážek umí půda se zdravou strukturou dopady nepříznivých klimatických jevů zmírnit.

Lepší vododržnost znamená disponibilitu půdní vláhy po výrazně delší období, což může mít zvláštní význam v období po vzejití plodin, nebo při tvorbě důležitých výnosotvorných prvků. Naopak v období vytrvalých dešťů může voda odtékat do spodních vrstev a nevytváří jezera, která by při delším období trvání mohla způsobovat odumření rostlin. Vhodná půdní struktura také podporuje dobrý zdravotní stav půdy bez existence chorob, které jsou z půdy přenosné na rostliny.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down