05.03.2019 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Údržba travních porostů

Sklizeň pícnin vyžaduje intenzivní nasazení pracovních sil i techniky. Nároky na intenzitu stoupají v souvislosti se snahou o výrobu co nejkvalitnějšího krmiva i v podmínkách krátkého období s optimálními podmínkami a v proměnlivém počasí. Chyby při sklizni píce se negativně projeví na krmivu, například zvýšeným obsahem popelovin. Kvalita krmiva má přímou souvislost se zdravotním stavem zvířat. Dobře prokvašená senáž s vysokým obsahem energie a nízkou úrovní příměsí je zvířaty přijímána ve větším množství a nelze zpochybnit její ekonomický přínos.

Využití travních porostů na sklizeň senáží v poslední době výrazně získalo na významu. Tím se ovšem zabraňuje přirozené obnově porostů, protože rostliny nemohou dokončit svou generativní fázi. Výsledkem pak může být mezerovitost porostu. Proto by spolu s intenzivním vícesečným využíváním travních porostů měla jít ruku v ruce i jejich údržba formou obnovy či přísevu.

Pro skutečně intenzivní zpracování travního porostu jsou určeny profesionální luční brány, vybavené až čtyřmi řadami prutů, které dokáží pracovat i velmi agresivně. Pro snadný transport jsou ve sklopném provedení a osazeny podvozkem s brzdami, výstražnými tabulemi a osvětlením. Se svou cenou jsou tyto největší modely vhodné pro podniky s velkou plochou luk či pastvin. Pro menší podniky se vyrábí stroje pro údržbu luk v neseném provedení a s menší hmotností.

U profesionálních závěsných strojů bývá první sekcí smyková lišta, která slouží k urovnání případných hromad hlíny způsobených krtky či divokou zvěří. Rozprostření půdy na pokud možno dlouhé dráze a ve slabé vrstvě umožňuje rostlinám touto vrstvou prorůstat. Smyková lišta bývá uložena s odpružením tak, aby dokázala kopírovat nerovnosti terénu a nepoškozovala travní drn.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down