05.03.2019 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sklizeň kvalitního krmiva

Za normálních podmínek poskytuje první seč nejvyšší výnos píce s nejvyšší kvalitou. Nicméně i poté je důležité vhodně naplánovat termín dalších sečí. Protože jedině tak je možné zajistit vysokou a stabilní kvalitu píce. Sklizeň, provedená příliš brzo, znamená snížení obsahu energie v krmivu, naopak pozdní termín přináší nadměrný obsah sušiny rostlin. Sklizeň dalších sečí umožňuje podle potřeby ovlivnit obsah sušiny v senáži a její kvalitu.

Sklizeň z první a druhé seče se podílí na celkovém množství sušiny nadpolovičním objemem. U trvalých travních porostů může být druhá a třetí seč výnosnější, než seč první. Čtvrtá, případně i pátá seč již poskytují menší výnosy hmoty. Přitom je nasnadě, že na výnosnosti jednotlivých sečí se podepisuje i vliv stanoviště. Například chybějící srážky v letním období mohou být důvodem pro nižší výnos píce v následných sečích jak u trvalých travních porostů, tak i u pícnin, pěstovaných na orné půdě.

Naopak dostatečná zásoba spodní vody spolu s přísunem srážek vytváří podstatně příznivější podmínky pro výnosy píce. Zvláště pícniny, založené na orné půdě, jako jsou porosty pícních trav, mohou poskytovat vysoké výnosy. Jejich vegetaci ovlivňuje také teplota. Půda se může na jaře prohřívat pomaleji, a počasí se v tomto období vyznačuje značnými výkyvy teplot. To může vést ke snížení výnosu píce v první seči, která má tak na celkovém ročním výnosu hmoty nižší podíl.

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down