06.03.2019 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nároky na výkonnost rostou

Správný termín seče u luk se běžně stanovuje v době, kdy hlavní druhy v porostu jsou na začátku metání. Přitom je třeba sladit kapacitu silážních žlabů s potřebou krmiva. Podle denního příjmu krmiva zvířaty má mít silážní žlab odpovídající geometrii. Rozměry sila pak ovlivňují to, jak velká bude plocha řezu, z níž je krmivo odebíráno. A zároveň i výši rizika možného dodatečného zahřívání. S rychlostí odebírání krmiva se toto riziko snižuje.

Profesionálové v oblasti senážování jsou zajedno v tom, že při této práci je od celé technologické linky vyžadována vysoká výkonnost. S výkonnou technikou lze píci sklidit za optimálních podmínek při požadovaném podílu sušiny a získat tak kvalitní krmivo.

Lze zabránit tomu, aby podíl sušiny neúměrně stoupl nad 45 procent či docházelo ke zvýšení ztrát na poli. Velmi vysoká výkonnost je požadována také tehdy, pokud sklizeň senáží probíhá za horkého, slunného počasí.

Proto není na škodu, pokud je linka strojů svou výkonností pro běžné podmínky poněkud naddimenzována. Platí to jak o šířce záběru žacích strojů, tak i shrnovače, počtu senážních návěsů či odvozních souprav od sklízecí řezačky, úměrnému dopravním vzdálenostem. Neméně důležitým, nebo spíše klíčovým prvkem zůstává příjem, rozvrstvení a dusání píce na silážním žlabu. Pokud se zvýší výkonnost ostatních strojů linky, je třeba investovat i do techniky pro manipulaci a dusání píce na žlabu, protože v opačném případě bude výkonnost celé linky i nadále omezená.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down