06.03.2019 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Úroveň překrývání ovlivňuje výsledek

U žacích trojkombinací je volbou varianty čelně neseného žacího stroje zvolit úroveň překrývání se vzadu nesenými jednotkami. Větší překrývání se doporučuje tehdy, pokud jsou sklízené pozemky členité a traktor bude muset často manévrovat.

Žací trojkombinace zatěžují používaný traktor rovnoměrně jak v průběhu práce, tak při obracení na souvratích i při přejezdech. Zatížení zadní nápravy traktoru je ovšem vyšší, než u dvoukombinací žacích strojů. Žací kombinace v zadním závěsu způsobuje do určité míry také odlehčování přední nápravy traktoru. A vyžaduje největší pozornost řidiče traktoru, který musí sledovat tři jednotky. Bez GPS navigace musel ještě sledovat jízdu tak, aby maximálně využíval celého pracovního záběru žacích strojů. U dvojkombinací má výrazně jednodušší práci, protože může sledovat jen prostor před traktorem a čelní žací stroj vést jednoduše podél hrany neposečeného porostu.

Nicméně rozvoj a stále širší uplatnění GPS navigací při řízení traktorů značně usnadňuje ovládání při agregacích s trojkombinacemi žacích strojů. Traktor udržuje překrytí záběrů mezi jednotlivými jízdami na úrovni, nastavené obsluhou na začátku práce. To může činit například pouhých 10-12 cm, zatímco při manuálním řízení traktoru si řidič pro jistotu ponechává překrytí na úrovni například 50 cm. Zbytečně velkým překrýváním záběrů v jednotlivých jízdách se přednost velké pracovní šířky žací kombinace poněkud omezuje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down