07.03.2019 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dopravní náklady nejsou nepodstatné

Ačkoli technika pro dopravu píce z pole do místa uložení je stále výkonnější, neměly by být dopravní náklady ponechány bez dozoru. Při senážování se na poli sklízí menší množství hmoty, než při sklizni silážní kukuřice.

Obě komodity mají shodné dopravní náklady jen při dopravě na krátké vzdálenosti, tzn. zhruba do 4 km. Při dopravě na větší vzdálenost se náklady na přepravu senáží od řezačky zvyšují rychleji, než u kukuřice. Proto se při dopravě na větší vzdálenosti hodí spíše velkoobjemový senážní návěs, který píci dokáže stlačit a tak lépe využít svého ložného prostoru.

Navíc je technologie se senážními vozy organizačně jednodušší a flexibilnější jak na velkých podnicích, tak i v podmínkách s roztříštěnou půdní držbou a četnými malými či špatně přístupnými pozemky. Při dopravních vzdálenostech nad 10 km se již vyplatí organizovat dopravu pomocí nákladních automobilů.

Stejně, jako způsobují velké dopravní vzdálenosti zvýšení nákladů při dopravě píce z pole, ve stejné míře se přihlásí ke slovu znovu i při dopravě kejdy nebo digestátu zpět z areálu podniku na pozemky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down