07.03.2019 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak zvolit intenzitu zpracování půdy

Konzervační zpracování půdy znamená snížení pracnosti, takže může být vhodné také pro podniky, které se potýkají s nedostatkem pracovních sil. Je však spojeno s vynecháním jasně definovaných pracovních operací s osvědčenými druhy strojů.

Intenzitu zpracování půdy lze měnit podle potřeby jednotlivých plodin nebo podle půdních podmínek konkrétních pozemků. Variabilně lze nasazovat například hloubkové kypření v místech, kde existují problémy s utužením podorničních vrstev. Cílem má být zvyšování výnosů v letech s příznivými podmínkami pro vegetaci plodin a v letech nepříznivých pak udržení výnosů na rentabilní úrovni.

Ornice je na jaře naproti tomu velmi citlivá na škodlivé utužení, proto se doporučuje toto působení ovlivnit vhodnou výbavou traktorů: omezit přídavné dotížení na nezbytně nutnou úroveň, obout traktory pro přípravu půdy a setí pokud možno velkoobjemovými pneumatikami nebo dvoumontáží alespoň na zadní nápravě. Zařízení pro regulaci tlaku vzduchu, ať v podobě centrálního systému nebo jako přenosná sada pro manuální změnu tlaku, umožňuje nastavit vhodný tlak v pneumatikách pro polní práce pro dosažení nejlepší trakce, nejnižšího prokluzu kol a optimální výkonnosti při šetrném přístupu k půdě.

Zařízení na předseťovou přípravu půdy je závislé na podmínkách, v nichž podnik hospodaří. Velmi široké spektrum půd v rámci jednoho podniku si vynucuje vlastnit poměrně široký park strojů pro zpracování půdy různého provedení, jak s aktivními, tak i s pasivními orgány.

Zpracování zorané půdy na jaře je méně energeticky náročné, než na podzim, takže je možné nasazovat například kombinátory o větším pracovním záběru.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down