07.03.2019 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nástup pásových traktorů

Při jarní přípravě půdy před setím se stále častěji uplatňují pásové traktory, které mají nízký měrný tlak na půdu, velmi nízký prokluz a díky novým systémům odpružení podvozku nebo kabiny nabízí i pohodlí pro řidiče. S výkonnou sadou pro osvětlení a vybaveny automatickou GPS navigací mohou pracovat i v nočních směnách s plnou výkonností.

To umožňuje provádět přípravu půdy na velké výměře v době, kdy panují nejpříhodnější podmínky pro tuto operaci. K zakládání porostů pak může sloužit samostatný secí stroj, který ve své pojezdové rychlosti není omezován půdozpracující sekcí.

Při výběru a nasazení techniky hraje roli také rozhodnutí, zda je vhodnější nesený nebo polonesený stroj. U poloneseného provedení nese podvozek značný díl hmotnosti stroje, takže jsou pneumatiky traktoru a jeho tříbodový závěs ušetřeny nadměrného namáhání. Prodlužuje se tím i jejich životnost.

Menší zatěžování pneumatik zadní nápravy traktoru umožňuje je hustit s nižším tlakem vzduchu a zároveň ani do předního závěsu není třeba připojovat nadměrně těžké přídavné závaží. Tím působí celá souprava šetrněji na půdu jak v přímých jízdách, tak i v průběhu otáčení na souvratích. Nižší tlak v pneumatikách a větší kontaktní plocha zlepšují trakční vlastnosti, snižují prokluz kol a spotřebu paliva. Menší hodnoty měrného tlaku znamenají také menší utužení půdy.

Nadměrné dotížení traktoru může znamenat také překročení dovolené celkové hmotnosti a přípustného zatížení jeho náprav. Naopak při práci s poloneseným nářadím to není zapotřebí; pokud se jedná například o radličkový kypřič, který může vykazovat značný tahový odpor při práci ve větších hloubkách, může být vybaven trakčním posilovačem.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down