07.03.2019 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Setí v moderních trendech

Vývoj v oblasti secích strojů pokračuje směrem ke zvyšování účinnosti a přesnosti ukládání osiva a jeho podélného a příčného rozdělení, namísto vývoje stále větších a širších strojů. Rozšiřují se také elektronické řídící a regulační mechanizmy, podporované inteligentním softwarem. Ten by měl spolu s automatizací operací umožňovat zvýšení produktivity i komfortu práce.

V poslední době vystupuje do popředí precizní setí s variabilním výsevkem, přesné setí obilovin a cílené ukládání hnojiva zároveň se setím. Předpokládá se, že nové typy secích strojů se mohou poměrně rychle uvést do praxe. Představují vhodné vybavení k udržení intenzity rostlinné výroby a výnosů na stejné nebo ještě vyšší úrovni při redukci nákladů.

Snahou každého pěstitele je docílit homogenního vývoje porostů. Cestou, jak toho dosáhnout v podmínkách s nevyrovnanými půdami, může být precizní, tedy lokálně variabilní setí. Za cenu určitých investic do technického vybavení by měla být výsledkem homogenní úroveň výnosů.

V praxi by se na stanovištích s lehkou půdou ponechal výsevek na své běžné úrovni, zatímco na stanovištích s těžkou půdou by se zvýšil. Doposud to řidiči prováděli tak, že manuálně přidávali a ubírali výsevek na displeji secího stroje pomocí tlačítek plus a mínus. Rozhodovali se na základě znalostí lokálních odlišností pozemků či vizuálního odhadu. Tato praxe je ale nepřesná, přináší horší výsledky při dlouhých směnách či při práci v noci. Z těchto důvodů je lepší regulaci výsevku svěřit elektronice, která ji bude provádět automaticky a neúnavně.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down