09.03.2019 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inteligentní stroje se prosazují

Zřetelným trendem posledních desetiletí bylo zvyšování výkonů motorů a růst pracovních záběrů jak u traktorů, tak u samojízdných sklizňových strojů. V současnosti je již hranic v tomto směru téměř dosaženo, což je také možné díky konstrukci nových typů podvozků. Místo toho se do popředí zájmu výrobců techniky a také praktických uživatelů dostává inteligence strojů. Je to logický důsledek rozsáhlejší aplikace elektroniky do zemědělské techniky, která odstartovala v první polovině devadesátých let minulého století.

Díky systémům moderní telematiky ve spojení se systémem GPS se komunikace mezi stroji či mezi stroji a kanceláří či pracovníkem v terénu stává realitou. Nové systémy se již vyznačují intuitivním ovládáním, takže se uživatel dostane k požadovaným informacím rychleji. Systém telemetrie umí i disponovat novými funkcemi, jako je například automaticky pracující dokumentace či systém TONI (Telemetrický dat o nářadí, připojeném k traktoru prostřednictvím ISOBUS).

Vedoucím pracovníkům usnadní rozhodování skutečnost, že mohou kdykoli znát informace o tom, kde se který stroj nachází (pokud je odpovídajícím způsobem vybavený) či jak daleko pokročil se svou prací. Systém telematiky permanentně zaznamenává jednotlivé jízdy stroje a parametry příslušného stroje do mapy pozemku. Tato data jsou bezdrátově odesílána na server. Z něj mohou být zprostředkována na osobní počítač nebo laptop v reálném čase anebo i dodatečně, za účelem optimalizace činnosti strojů. V poněkud užším okruhu je možné data prohlížet i na inteligentním telefonu nebo tabletu.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down