24.04.2019 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Univerzální kypřič pro mnoho využití

V bezorebných technologiích figuruje podmítka často v roli základního zpracování půdy. Pro kvalitní mělkou podmítku, kypření půdy či přípravu půdy před setím představila společnost BEDNAR FMT zcela nový stroj.

Příznivci tohoto výrobce si vzpomenou na veletrh Techagro 2018, na kterém byla k vidění testovací verze podmítače Versatill. Pro rok 2019 přichází BEDNAR FMT již s finální verzí v pracovních záběrech 6 a 7,5 m. Stroj s označením Bednar Versatill VO 6000 Profi je nápadný svou dlouhou konstrukcí a uspořádáním radliček do čtyř řad. Pro mělké zpracování půdy lze slupice osadit šípovými radličkami, pro zpracování do hloubky až dvaceti centimetrů pak dláty. Kromě standardních nabídne výrobce i dláta Long Life s prodlouženou životností. Prvotní urovnání povrchu půdy přejímá hydraulicky ovládaná smyková lišta.

Díky vynalézavosti konstruktérů se i u tohoto univerzálního kypřiče našel prostor pro integraci nápravy pod rám. Díky tomu má stroj dobrou manévrovatelnost, ale zároveň je využitelný i v pracovním režimu bez opěrného válce. Takto zanechává pozemek ve stavu s neurovnaným, hrudovitým povrchem, který dokáže v zimním období zachytit větší objem srážek.

Další předností je to, že válec, zdvižený mimo záběr, nepřimačkává kořeny na povrch vytažených rostlin zpátky do půdy, takže mohou uschnout. Stroj bude tedy vhodný i pro mechanickou likvidaci plevelných rostlin v podnicích, které nesmí využívat přípravky s účinnou látkou glyfosát. To samé platí i o likvidaci výdrolu po vzejití. Válec není nutné demontovat, postačuje jen jeho zvednutí, což zjednodušuje obsluhu stroje. Vystavený kypřič byl osazen dvousledým válcem U-Ring.*

Více informací v Mechanizaci zemědělství č. 5/2019.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down