02.04.2019 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

První podmítky co nejrychleji

I u nás jsou stále častější soupravy pásového traktoru s talířovými podmítači o záběru až 12 m. Za den taková souprava zvládne zpodmítnout i 150 hektarů při spotřebě 7-8 l/ha. Výhodou je vysoká výkonnost jen s jedním pracovníkem; v mnoha případech představuje tato operace značné vypětí, a proto je plošná výkonnost důležitá.

Pokud se nedají jednotlivé sekce talířového podmítače odpojit a samostatně využívat v agregaci s menšími traktory, pak případná porucha traktoru znamená nepříjemné zdržení. Proto je řešení s použitím systémových nosičů z provozního hlediska výhodné. Nosič sice není levnou investicí, ale díky možnosti nasazení s různým půdozpracujícím nářadím jej lze využívat i při dalších operacích zpracování půdy. Univerzálnost využití je požadována stále více, protože mnoho podniků praktikuje na svých podnicích kombinaci klasického a konzervačního postupu zpracování půdy.

Jednotlivé talířové kypřiče se odlišují svou hmotností a tím i úrovní přítlaku, protože tloušťka, průměr a způsob uchycení, respektive jištění talířů jsou odlišné. Při větší šířce záběru jsou tyto stroje řešeny již jako polonesené s vlastní pojezdovou nápravou.

Na celé řadě podniků se úspěšně využívají i k opakovaným podmítkám nebo pro přípravu půdy před setím. Tím se ušetří náklady za pořízení dalšího stroje. První podmítku je možné spojit s výsevem meziplodiny (elektrické odstředivé rozmetadlo), při opakované podmítce lze aplikovat hnojiva či herbicidy palubním aplikačním systémem. Vedle finanční úspory to přináší i zvýšení účinnosti díky podpovrchovému zapravení a snížení spotřeby přípravků (aplikace plošně nebo za radličkami).

 

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down