03.04.2019 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Opěrný válec není vždy zapotřebí

Vícenosníkové kypřiče mají oproti starším typům se dvěma řadami radlic tu výhodu, že ve větší hloubce působí celoplošně. Slupice jsou z důvodu vyšší průchodnosti uloženy v rozteči 20-23 cm a dovolují výměnu několika typů radliček. Šípové radličky se šířkou 10 cm mohou pracovat až do hloubky 15 cm, ještě hlouběji se lze dostat s dlátovými radličkami se šířkou 5 cm.

Svou roli hraje též charakter půdy. Například u těžkých jílovitých půd lze díky soudržnosti a sdružování půdy do větších celků pracovat až s roztečí radlic, která je jedenapůlnásobkem pracovní hloubky.

V bezorebné technologii zastupuje druhá podmítka fázi základního zpracování půdy. Pokud je prováděna radličkovými kypřiči se sekcí urovnávacích vydutých talířů a s nejrůznějšími druhy opěrných válců, je sloučena i s přípravou půdy a může následovat výsev secí kombinací. Pro určité typy půd jsou však vhodnější radličkové kypřiče bez válců, jen s vlastní pojezdovou nápravou; poslední sekcí jsou zavlačovače. Vhodnou strukturu půdy k setí pak připraví kombinátor a do takto zpracované půdy může vyrazit sólový secí stroj.

Protože spektrum půd na podniku bývá různorodé, bývají součástí strojového parku ještě tažené pěchy v různém provedení, které se prostřednictvím oje nechají podle potřeby agregovat s výše uvedenými typy radličkových kypřičů. Je to řešení pro velké pozemky, protože takové soupravy mají značnou délku a potřebují velké souvratě.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down