05.04.2019 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderní půdozpracující stroje

Inovací v oblasti radličných oboustranných pluhů, kterou naše praxe velmi oceňuje, je možnost vyřazení prvního orebního tělesa ze záběru povelem z kabiny. Toho se využívá například při objíždění sloupů nebo při orbě do kopce. Snížení pracovního záběru pak umožní udržet pracovní rychlost na stejné úrovni. Rozšiřování elektroniky se nevyhnulo ani tomuto klasickému nářadí; díky tomu si může řidič nastavovat příčné přestavení, hloubku orby či transportní polohu z kabiny.

S recesí orby vzrostl přímo úměrně i zájem o rotační brány. Jedná se o vysoce univerzální nářadí do všech půd, vhodné jak pro malý zemědělský podnik, tak i pro poskytovatele služeb. Ať se jedná o hrubou brázdu nebo o již usmykovaný pozemek, ať je půda suchá nebo naopak příliš vlhko – rotační brány dokáží obnovit půdní strukturu ve zcela odlišných prostředích. Účinek lze všestranně měnit. Například za jízdy rychlostí 5 km/h s vývodovým hřídelem s otáčkami 1000 n.min-1 se půda drobí skoro na prach. Ale to není vždy nutné – kypřič může pracovat i při otáčkách PTO 540 nebo 750 otáček za minutu.

Zhruba poloviční pojezdová rychlost je typická pro práci v hrubé brázdě. Pro tento případ lze čelní tříbodový závěs traktoru osadit ještě čelně neseným kotoučovým pěchem, jehož těžké litinové kotouče slouží k drobení i prvotnímu utužení půdy. Traktor také pojíždí o něco klidněji.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down